Mediamagnaat Murdoch koopt rechten van Nederlandse eredivisie

© Reuters

De deal is de grootste in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal.

Het Amerikaanse tv-netwerk Fox, eigendom van NewsCorp van mediamagnaat Rupert Murdoch, koopt vanaf volgend seizoen en voor de komende twaalf jaar de live-uitzendrechten van de Nederlandse eredivisie.

Dat melden verschillende Nederlandse media en wordt bevestigd door Eredivisie Media & Marketing CV, het mediabedrijf van de 18 eredivisieclubs en productiehuis Endemol. Fox neemt ook de schuld van circa 60 miljoen euro van Eredivisie live over.

Met de deal, de grootste in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal, zou een bedrag van ruim een miljard euro gemoeid zijn. Volgens De Telegraaf is de deal onlangs in Londen gesloten. De clubs hebben nog niet gereageerd op het nieuws. De overeenkomst gaat in vanaf het seizoen 2013-2014.

80 miljoen per jaar

Gemiddeld krijgen de Nederlandse clubs zo’n 80 miljoen euro per jaar. Hoe ze dat gaan verdelen, is nog onduidelijk. Zeer waarschijnlijk krijgen de topclubs, waarvan de uitzendrechten meer waarde hebben, het grootste deel. Dat is bij andere tv-deals ook altijd zo geweest.

Murdoch heeft onder de naam Sky eerder al de rechten van de Duitse Bundesliga (Sky Deutschland) gekocht en van de Serie A in Italië (Sky Italia).

Meer betalen

Wat de gevolgen van het contract zijn voor de Nederlandse openbare omroep NOS is nog onbekend. Die liet weten graag de samenvattingen van de wedstrijden te blijven uitzenden. “We hebben afgesproken met de Eredivisie CV om binnenkort om de tafel te gaan zitten”, aldus directeur Jan De Jong.

Hij verwacht wel dat er meer zal moeten betaald worden. Voor komend seizoen bezit NOS nog de uitzendrechten. (ANP/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier