Mesut Özil verliest zijn status bij Arsenal

Mesut Özil © AFP

De 30-jarige Duitse offensieve middenvelder is voor coach Unai Emery niet langer een certitude, maar bij de Gunners een prof zoals alle anderen in de grote A-kern.

In alle stilte werd vorige week op Deadline Day werk gemaakt van volgend scenario. De Kroatische linkerflankspeler Ivan Perisic (30, ex-KSV Roeselare en Club Brugge) zou Inter verlaten en naar Londen komen. De 75-voudige international had van de clubleiding in Milaan ook de toestemming gekregen om te onderhandelen over een deal, ondanks zijn bestaande verbintenis tot 2022. Aanvankelijk zou een huur (ter waarde van 10 miljoen euro) worden omgezet in een koopoptie van 40 tot 45 miljoen euro.

Maar de Italianen wilden graag wat meer zekerheid inbouwen bij deze mogelijke overgang. Ze polsten bij de Engelsen naar de huurmogelijkheden voor Mesut Özil, even oud als Perisic. Uiteindelijk lukte het de nerazzurri niet om deze constructie af te ronden. Even later meldde de Süddeutsche Zeitung ook dat de draaischijf zelf een tijdelijke overgang naar PSG had afgeblazen.

Grootverdiener

Özil, sinds 2013 aan de slag in Noord-Londen en voor Arsène Wenger de onbetwiste spelmaker, beleeft tegenwoordig frustrerende tijden onder Unai Emery. Hij ligt dan wel nog tot 2021 onder contract bij Arsenal, aan een vorstelijk loon van ongeveer 400.000 euro per week, zijn status van basisspeler verloor de sierlijke Duitser met Turkse roots de afgelopen maanden. Geen enkele andere prof uit de huidige selectie verdient meer dan Özil, die goed een jaar geleden groen licht kreeg voor zijn financiële verzuchtingen via Wenger en ceo Ivan Gazidis.

Die beiden zijn niet langer verbonden aan de Londense club, terwijl ook de 92-voudig international momenteel niet verder geraakt dan de invallersbank. Bij de uitschakeling voor de FA Cup tegen Manchester United kwam hij pas in de slotfase op het veld, afgelopen weekend bij Manchester United en de 3-1-nederlaag werd hem geen invalbeurt gegund door de Spaanse manager. Bij de 2-1-zege tegen degradatiekandidaat Cardiff City mocht hij dan wel weer beginnen in de Premier League, met zelfs de aanvoerdersband rond de arm, maar een kwartier voor affluiten volgde een wissel.

Autoriteit aanvaarden

Gemengde signalen dus voor de routinier, die tot nu toe in 14 van de in totaal 25 wedstrijden speelgelegenheid kreeg. Slechts zesmaal daarbij mocht hij van Emery de volledige speeltijd rondmaken. Een duidelijke aanwijzing? Alvast blijft het een ontwikkeling waar niemand voor de start van het huidige seizoen op het hoogste Engelse niveau rekening mee hield.

Emery is naar verluidt een coach die menselijk dicht bij de spelers aanleunt, maar van zijn profs wel verlangt dat ze zijn autoriteit aanvaarden. Özil wordt niet langer als ouderwetse tien gebruikt, maar te vaak naar zijn zin vermoedelijk op de rechtervleugel geposteerd. Dat zorgt gegarandeerd voor spanningen tussen de twee persoonlijkheden. Wordt ongetwijfeld vervolgd, dit zenuwenspel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier