Peter t'Kint

Met de groeten van O Rei Ronaldo

Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Hét beeld van het EK in 2004 was een wenende Cristiano Ronaldo, na het verlies van Griekenland in de finale. Een jaar eerder was hij international geworden en wie weet zou Portugal nooit meer zo’n kans krijgen. Ze komt er dus nog, twaalf jaar later, in de herfst van zijn carrière.

Het Welshe sprookje is uit. Net geen uur hebben ze het gisteren uitgehouden, de debutanten op dit EK. Toen maakte, binnen de drie minuten, Cristiano Ronaldo een einde aan hun droom om na Duitsland de tweede debutant te worden die op zijn eerste EK al direct naar de finale doorstoot. De (West-)Duitsers deden dat in 1972, de spelers van Wales hier bijna.

Het was vooraf afwachten, wie het meeste last zou hebben van het uitvallen van een cruciale pion. Portugal, waar het slot op de deur Pepe uiteindelijk niet speelklaar raakte, of Wales, waar draaischijf Aaron Ramsey voor een handsbal tegen België een fatale tweede kaart kreeg.

Het bleek Wales, dat King opstelde in plaats van de geschorste Ramsey, veel over Gareth Bale liet lopen, maar die bleek toch te veel koning eenoog in een land van zeer beperkte voetballers. Mannen die hun opdracht kunnen uitvoeren, maar ook meer niet. Allen kon, dit keer alleen, niet de aanval in het middenveld dragen en Bale deemsterde na een goeie start langzaam weg.

Het duel der koningen, zo was het ons voorgesteld. King Gareth vs O Rei Cristiano.

Die laatste bleef een helft zeer stil. Op de liveblog van de Guardian, die ook in het voor leken totaal onverstaanbare Welsh een verslag deed, vergeleek iemand Cristiano voor de rust met Peter Crouch ten tijde van Stoke City. Cristiano stond de hele tijd in het strafschopgebied met de arm te zwaaien, hopend op een voorzet, wetende dat hij amper bij de bal zou komen. Portugal was old school Stoke, met centraal veel spelers op een kluitje en ruimte op de flank.

De observator had een punt. Vooraf werden veel vraagtekens gezet bij de fysieke fitheid van Cristiano, die er een seizoen heeft opzitten waarin hij nagenoeg alles speelde. Een straf seizoen: winst in de CL, zestien doelpunten daar. Bijna winst in de Pimera Division, en ook daar een straf seizoen met 35 goals in 36 wedstrijden.

Maar was hij wel voldoende fit? Beelden van een vakantie in volle EK-voorbereiding lieten het ergste vermoeden. Bovendien was ook de selectiepolitiek van bondscoach Fernando Santos voor kritiek vatbaar. Portugal produceert geen spitsen, Santos heeft er dan ook amper, tenzij Eder. Maar dat is een vaste bankzitter. Cristiano moet in de nationale ploeg noodgedwongen de rol van 9 opnemen. Vandaar dat zwaaien met het handje in het centrum en de relatief weinige kilometers op de tabellen.

Maar hij kan het wel, op die positie. Want na de rust brak hij als 9 met een kopbal op een kort genomen corner de wedstrijd open. Drie minuten later plooide hij de boeken toe, met een half mislukt schot, dat een goeie voorzet werd voor Nani. Einde Wales.

Hét beeld van het EK in 2004 was een wenende Ronaldo, na het verlies van Griekenland in de finale. Een jaar eerder was hij international geworden en wie weet zou Portugal nooit meer zo’n kans krijgen.

Ze komt er dus nog, twaalf jaar later, in de herfst van zijn carrière. Cristiano Ronaldo is hier aan zijn vierde EK bezig. Voor de derde keer stond hij in de halve finale. Dat is een record, dat snel kan worden bijgehaald, als Lukas Podolski of Bastian Schweinsteiger vanavond tegen Frankrijk in actie komen. Ronaldo heeft er ook al drie WK’s opzitten en ook daar loodste hij zijn land al een keer naar de halve finale (in 2006).

Twee halve finales verloor hij, het EK in 2012, het WK in 2006. Die ene finale verloor hij ook. Misschien wordt het zondag voor een keer helemaal anders.

In elk geval is de winnaar van de Gouden Bal sinds gisteren bekend. Wat ook de uitslag zondag is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier