Met of zonder 9?

© IMAGEGLOBE

De grote vraag voor Spanje-Ierland (20.45 u) is of La Roja weer zonder diepe spits zal spelen. Bij de Ieren staat Robbie Keane al vijf wedstrijden droog. En dat is niet van zijn gewoonte…

Giovanni Trapattoni, de bondscoach van Ierland, is er zeker van: “Tegen ons zal Spanje met een 9 spelen. Je zag in de wedstrijd van de Spanjaarden tegen Italië al dat ze een Torres of een andere diepe spits misten. Ik denk dat Vicente zal kiezen voor Torres of Llorente.”

Ook José Mourinho heeft zich ondertussen in het debat gemengd. Hij vindt dat het grootste probleem van Spanje is dat ze zonder diepe spits voetballen.

Cesc Fábregas had daarop het volgende te zeggen in El País: “We hebben een bepaalde manier van spelen die heel duidelijk is, de rest zijn nuances. Het probleem van Spanje is niet de nummer 9. Ons doelpunt tegen Italië heeft dat bewezen. We hadden tegen de Italianen ook meer balbezit en schoten meer op doel. Wie Del Bosque ook opstelt, ons idee van voetballen blijft onveranderlijk: we willen de bal en we willen aanvallen.”

Referentiewedstrijd

In oktober vorig jaar speelde Spanje in Alicante een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Schotland. Die met 3-1 gewonnen match zou wel eens een referentie kunnen zijn voor de manier waarop Del Bosque het tegen Ierland wil aanpakken.

De Spaanse bondscoach stelde toen maar één verdedigende middenvelder op: Busquets. De stofzuiger van Barcelona zag voor zich Xavi, Silva, Cazorla, Pedro en Villa lopen. Torres, Negredo en Llorente zaten op de bank. Del Bosque verklaarde toen dat hij tegenover de statige, kopbalsterke Schotse verdedigers beweeglijke spelers wilde brengen…

A la Chelsea

Na de met 1-3 verloren wedstrijd tegen Kroatië zijn de Ieren bijna verplicht om te stunten tegen Spanje. Ze gaan dat hoogstwaarschijnlijk doen à la Chelsea: georganiseerd verdedigen, vechten voor elke bal en uitbreken als het kan. “Diegene die spektakel willen, moeten maar naar het theater in Milaan gaan”, pleegt Trapattoni te zeggen.

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de Ierse ploeg in dit tornooi diegene is met het minste balbezit in één wedstrijd: tegen Kroatië hadden de Ieren slechts 29 minuten de bal.

Droge Keane

Tegen Spanje wordt veel verwacht van de 31-jarige Robbie Keane. Met 53 doelpunten in 118 wedstrijden voor de nationale ploeg zijn die verwachtingen ook gerechtvaardigd.

Het enige probleem: Keane heeft al vijf wedstrijden op rij niet kunnen scoren. En dat is hem niet meer overkomen sinds 2000/2001 toen hij gedurende acht wedstrijden de weg naar de netten niet vond. Het irriteert hem naar verluidt mateloos en hij is er dan ook erg op gebrand om Ierland tegen Spanje naar een goed resultaat te leiden.

En een statistiekje om af te sluiten: het is al van 2001 geleden dat Ierland nog eens een land kon kloppen dat boven hen stond in de FIFA-ranking. De Ieren staan momenteel 18e, Spanje … 1e. (SVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier