Michel Platini bevestigt FIFA-kandidatuur: ‘Enthousiast, maar ook nederig’

Michel Platini © Belga Image

Michel Platini, voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, heeft zich officieel kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de Wereldvoetbalbond FIFA. De Fransman zegt dat de FIFA met een schone lei moet beginnen.

De kandidatuur van Michel Platini (60) is geen verrassing, hij geldt als de topfavoriet om Sepp Blatter op te volgen. De Zwitser (79), al sinds 1998 aan de macht, stelt na een reeks corruptieschandalen zijn mandaat ter beschikking.

Platini, die sinds 2007 voorzitter is van de UEFA, heeft de steun van heel wat landen uit vier confederaties – naast de Europese ook de Zuid-Amerikaanse (Conmebol), de Noord- en Midden-Amerikaanse (Concacaf) en de Aziatisch (AFC).

Brief

‘Dit is een erg persoonlijke en weloverwogen beslissing. Daarbij legde ik de toekomst van het voetbal naast mijn eigen toekomst. Ik werd hierbij ook geleid door de waardering, de steun en de aanmoediging die velen me getoond hebben’, schrijft de voormalige middenvelder van Juventus en het Franse elftal in een brief verstuurd aan de 209 leden van de FIFA.

‘Op bepaalde momenten in je leven moet je je lot in eigen handen nemen. Dit is zo’n beslissend moment, niet alleen in mijn leven maar ook wat betreft de toekomst van de FIFA.’


‘In de voorbije halve eeuw had de FIFA slechts twee voorzitters. Deze extreme stabiliteit is een paradox in een wereld waarin radicale veranderingen plaatsvonden en in een sport die een aanzienlijke economische verandering heeft ondergaan.’


‘Recente gebeurtenissen dwingen de FIFA echter met een schone lei te beginnen en zijn bestuur te heroverwegen.’


Platini zegt dat hij kandidaat is ‘met enthousiasme en overtuiging, maar ook met de nederigheid van iemand die weet dat hij niet op zijn eentje succesvol kan zijn’.


‘Ik reken op jullie steun en onze gemeenschappelijke liefde voor het voetbal. Zo kunnen we samen de tientallen miljoenen voetbalfans de FIFA geven die ze willen: een FIFA die een voorbeeld is, verenigd is en solidariteit toont, een FIFA die gerespecteerd wordt, geliefd en van de mensen is.’

Concurrenten

Het Uitvoerend Comité van de FIFA besliste dat de nieuwe FIFA-voorzitter op 26 februari 2016 wordt gekozen. Kandidaat-voorzitters kunnen zich tot 26 oktober melden.

Ook Chung Mong-joon toonde al belangstelling voor de functie. De 63-jarige Zuid-Koreaan was tussen 1994 en 2011 vicevoorzitter van de FIFA. Verder meldde Musa Bility, voorzitter van de Liberiaanse Voetbalbond, het FIFA-voorzitterschap te ambiëren. Ook de Braziliaanse ex-topvoetballer Zico kondigde al zijn kandidatuur aan. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier