Michel Platini (nog) niet toegelaten als kandidaat-voorzitter FIFA

Michel Platini © Belga Image

De Wereldvoetbalbond FIFA heeft vijf kandidaturen voor de verkiezing van een nieuwe voorzitter goedgekeurd. De Liberiaan Musa Bility valt af. Ook UEFA-preses Michel Platini is er niet bij, zijn kandidatuur wordt pas doorgelicht in januari, wanneer zijn schorsing afloopt.

Michel Platini is momenteel geschorst door de Ethische Commissie van de FIFA omdat hij in 2011 een verdachte betaling zou hebben ontvangen van – de eveneens geschorste – Sepp Blatter, die aftreedt als FIFA-voorzitter. Als zijn schorsing in januari verlengd zou worden, dan kan hij niet deelnemen aan de verkiezing.

‘De kandidatuur van de heer Platini wordt na zijn schorsing (die op 5 januari afloopt, nvdr.) doorgelicht’, brengt zijn advocaat Thibaud d’Alès in herinnering. ‘Zijn kandidatuur is dus absoluut niet afgewezen. De heer Platini blijft een vastberaden kandidaat voor het FIFA-voorzitterschap.’

Verbaasd

Platini (60), de ex-vedette van onder andere Juventus en het Franse elftal, gold aanvankelijk als de topfavoriet om Blatter op te volgen. Hij zegt zelf dat hij niets illegaals heeft gedaan en zegt dat mensen binnen de FIFA zijn reputatie willen beschadigen.

Platini is niet opgezet met de manier waarop het beroep tegen zijn schorsing door de Beroepscommissie van de Wereldvoetbalbond behandeld wordt. ‘De heer Platini is verbaasd dat de Beroepscommissie nog altijd geen beslissing heeft genomen. Deze verrassende traagheid staat in schril contrast met de urgentie die de Ethische Commissie aanhaalde om de voorlopige sanctie te rechtvaardigen.’

Kandidaten

Zijn wel goedgekeurd: de Fransman Jerôme Champagne, de Zwitser Gianni Infantino, de Jordaanse prins Ali Bin al-Hussein, de Bahreinse sjeik Salman bin Ibrahim al-Khalifa en de Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale.

De verkiezing vindt plaats op 26 februari.(Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier