Milanese Winterspelen botsen met stadiondroom

© belgaimage

Milaan haalde de Olympische Winterspelen van 2026 binnen, maar dat project botst met de plannen van Inter en AC Milan om een nieuw stadion te bouwen.

Voor de derde keer worden de Olympische Winterspelen in Italië gehouden. De tandem Milaan-Cortina d’Ampezzo haalde het van Stockholm, de enige overgebleven rivaal. Cortina d’Ampezzo organiseerde de Winterspelen al eens in 1956, en 50 jaar later werden die in Turijn gehouden, wat een volledig vernieuwd Olympisch Stadion opleverde; voor even de thuisbasis van zowel Juventus als Torino, tot de Oude Dame zijn eigen Juventus Stadium betrok in 2011.

Slechte timing

Het is al de zesde keer dat Cortina zich kandidaat stelde, terwijl Milaan dat voorheen twee keer probeerde. In de Lombardische grootstad gaat de openingsceremonie door, plus het ijshockey, kunstschaatsen en shorttrack. De winternummers in open lucht vinden 400 kilometer verder naar het noordoosten plaats, in Cortina d’Ampezzo en in Trentino Alto Adige. De slotceremonie is voorzien in de Arena van Verona. Waar de olympische vlam zal ontstoken worden, moet nog uitgemaakt worden.

Het gejubel in Milaan werd voor een stuk gedempt door een communiqué dat de twee topclubs uit die stad de wereld in stuurden. Een aantal uur voor het IOC de definitieve keuze maakte tussen Milaan en Stockholm kondigden Internazionale en AC Milan aan dat ze een nieuw stadion willen bouwen.

Het nog altijd erg sfeervolle maar verouderde Giuseppe Meazzastadion – genoemd naar een voormalige wereldkampioen die voor beide clubs speelde – werd een laatste keer vernieuwd met het oog op het WK 1990, maar is vandaag de dag qua comfort en extra sportieve inkomsten ontoereikend geworden. Beide clubs willen het stadion afbreken en op dezelfde site even verderop in de wijk San Siro een fonkelnieuw stadion optrekken.

Slechtgezinde Sala

Dat is niet naar de zin van de burgemeester van Milaan, Giuseppe Sala. Die merkte een paar uur na de Italiaanse zege op dat van een afbraak geen sprake kan zijn aangezien het contract stipuleert dat de openingsceremonie in 2026 in het huidige stadion zal plaatsvinden. Dat betekent dat er de komende zeven jaar niets aan Giuseppe Meazza verandert, liet hij weten. Tenzij de clubs erin slagen om voor die tijd een fonkelnieuw stadion in de stad klaar te krijgen.

Sala, die de Wereldtentoonstelling van 2015 in Milaan mee organiseerde, heeft recht van spreken, want het stadion en de site waarop het is opgetrokken, is eigendom van de stad Milaan. Het kan dus enkel afgebroken worden met toestemming van stad én burgemeester.

Financieel debacle?

Als er al een nieuw stadion komt, blijft dat eveneens eigendom van Milaan, dat de nieuwe Arena opnieuw in concessie aan beide clubs zou geven. In dat geval moeten Inter en Milaan afspreken hoe ze de totale bouwkosten, berekend op 600 miljoen euro, zouden verdelen.

De organisatoren vrezen alvast niet voor een financieel debacle. Er worden 22.000 nieuwe arbeidsplaatsen voorzien, en het IOC investeert 844 miljoen euro in de organisatie. De begroting bedraagt 1,3 miljard, en men schat de toekomstige inkomsten op drie miljard.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content