Milicevic: binnenkort Zwitsers of Bosnisch international?

Danijel Milicevic kan nog opgeroepen worden voor drie nationale ploegen. © BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Voor Danijel Milicevic is het aftellen tot 17 maart, wanneer de oefeninterland tussen Zwitserland en Bosnië gespeeld wordt. De middenvelder van AA Gent hoopt op een selectie… maar voor welk land?

Sport/Voetbalmagazine trok naar het Zwitserse Bellinzona om er te spreken met de familie en jeugdvrienden van Danijel Milicevic, met drie goals topschutter van AA Gent in de Champions League. Daarbij ging het onder meer over de keuze voor een nationale ploeg.

Want dat ontbreekt op het palmares van de dertigjarige middenvelder: een A-interland – voor Zwitserland, voor Bosnië-Herzegovina of voor Servië. Geen van de drie landen riep hem al op. Maar na zijn glansprestaties en drie heerlijke goals in de Champions League komt een eerste selectie ongetwijfeld dichterbij. Wat dat betreft, is het uitkijken naar de vriendschappelijke wedstrijd tussen Zwitserland en Bosnië in Zürich op 17 maart.

Boezemvriend Branko: “Die noemden ze in de pers al ‘de derby van Danijel’. Danijel wil het liefst voor Zwitserland spelen en na zijn prestaties in de Champions League kun je je ook afvragen: waarom zou de Zwitserse bondscoach hem niét oproepen? België staat nummer één op de wereldranglijst en roept met Matz Sels, Sven Kums en Laurent Depoitre drie spelers van AA Gent op. Kan Zwitserland het zich dan permitteren om Danijel thuis te laten? Vladimir Petkovic kent hem trouwens heel goed. Hij is van Sarajevo afkomstig, was coach van Bellinzona en trainde Danijel bij FC Lugano. Bovendien is hij een vriend van zijn vader en ging hij vaak met zijn wagen naar diens garage in Osogna.”

Die vader heet Vlad?, hij sprak recent nog met de huidige bondscoach van Zwitserland: “In de week van de eerste wedstrijd van Gent in de Champions League, thuis tegen Lyon, was Petkovic in Osogna en belde hij mij om samen iets te gaan drinken. Maar ik zei hem dat ik binnen een uur naar België zou vertrekken. Sindsdien hoorde ik hem niet meer. Na de thuiswedstrijd tegen Zenit belde hij wel met Danijel om hem te feliciteren.”

Branko: “Maar hij zei ook al dat hij liever jongere spelers op de positie van Danijel selecteert.”

Vlad?: “De bondscoach van Bosnië, Mehmed Bazdarevic, was in Lyon om Danijel te zien en om na de wedstrijd met hem te spreken. Als Zwitserland mijn zoon niet oproept, zal hij ingaan op de vraag van Bosnië.”

Lees de hele reportage over de roots van Danijel Milicevic in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 13 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier