Missie Messi mislukt

Lionel Messi: geen Maradona. © REUTERS

De missie van Lionel Messi is mislukt. Net als Diego Maradona in 1986 wilde de Argentijnse superster zijn land in Brazilië de wereldtitel schenken. Het mocht niet zijn.

De Argentijnen kwamen in Barzilië ver, maar ze zagen de droom diep in de verlenging van de WK-finale tegen Duitsland uiteenspatten. Bij Messi zal dat ene moment uit de 47e minuut, toen hij alleen voor doelman Manuel Neuer kwam te staan, waarschijnlijk nog jarenlang door zijn hoofd spoken.

‘Belangrijkste wedstrijd van ons leven’

Alle mogelijke prijzen, zowel met FC Barcelona als individueel, heeft Messi al gewonnen. Drie keer de Champions League, twee keer het WK voor clubs, zes Spaanse titels, vier keer de Gouden Bal voor wereldvoetballer van het jaar; alles staat al op de fenomenale erelijst van het 27-jarige kind van Rosario. En toch had Messi dat allemaal zo willen inruilen als hij daarvoor zondag in Maracana met de wereldbeker zou kunnen staan. “We spelen de belangrijkste wedstrijd in ons leven voor ons land”, schreef Messi aan de vooravond van de finale op Facebook. “Laat onze droom uitkomen.”

Kroon op de carrière

De ogen van de hele wereld waren allemaal op hém gericht toen Messi enkele minuten voor de aftrap als aanvoerder van Argentinië het veld kwam oplopen. Hier, in het magische Maracana, moest de kroon op zijn carrière worden gezet. De Argentijn heeft zo’n beetje alle (doelpunten-)records al verbroken, maar steeds weer is er de discussie of hij moet worden gezien als de beste voetballer ooit. Natuurlijk is het moeilijk vergelijken met Pelé en Diego Maradona, iconen uit vervlogen tijden. Messi wist echter heel goed dat die discussie afgelopen zou zijn als hij Argentinië de wereldbeker zou bezorgen.

Wandelen en wachten

In de groepsfase nam Messi Argentinië hoogstpersoonlijk bij de hand met vier doelpunten in drie wedstrijden. Daarna bleef hij echter vooral onzichtbaar. Vaak stond Messi aan de zijlijn te wachten tot hij een bal in zijn voeten kreeg. Dat was ook het beeld in de finale tegen Duitsland, al begon Messi in de eerste helft nog wel met een paar flitsende acties. Vooral de manier waarop hij Mats Hummels een keer van zich afschudde (aanzetten, inhouden en weer aanzetten) getuigde van grote klasse. Na rust wandelde hij echter weer vooral over het veld, wachtend tot hij eens werd aangespeeld. In de 47e minuut leek hét moment voor Messi te komen, toen hij alleen voor Neuer verscheen. Hij schoof de bal met zijn fameuze linkervoet, waarmee hij al honderden keren heeft gescoord, echter voorlangs het Duitse doel. Daarna was Messi amper meer aan de bal. Het bevestigde het beeld dat hij niet topfit was tijdens het WK. Hij zag hoe Mario Götze in de 113e minuut zijn missie en de droom van Argentinië aan flarden schoot.

Dat Messi tot beste speler van het toernooi werd uitgeroepen, was slechts een troostprijs voor de Argentijn. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier