Moderne stadions weldra ‘verouderd’?

© IMAGEGLOBE

Gent opende dit seizoen de Ghelamco Arena en de komende jaren mogen we misschien ook nieuwe voetbaltempels verwachten in Brussel, Brugge en Waregem. Maar ‘nieuw’ is niet altijd ‘goed’, waarschuwen specialisten.

De meeste nieuwe stadions zijn haast identiek. Langs de buitenkant gelijken ze op vliegende schotels zonder veel originaliteit in de architectuur. Aan de binnenkant wordt de ene ring op de andere gestapeld zonder dat de monotonie van de lijnen doorbroken wordt. Het enige verschil tussen deze ‘meesterwerken’ is de kleur van de zitjes. Zo luidt althans de kritiek onder bepaalde specialisten.

Sport/Voetbalmagazine laat onder andere Professor Pierre Leclercq, organisator van het colloquium ‘Stadions van de toekomst’ aan de Universiteit van Luik, aan het woord: “We zijn met meerderen die vinden dat het met dit type van stadion totaal de verkeerde kant op gaat.”

Pompoen

Dat is ook de mening van Miranda Kiuri, doctor in de architectuur en onderzoekster aan de faculteit Wetenschappen van de Luikse universiteit. Ze publiceert artikels over dat onderwerp in internationale architectuurbladen en werkt met haar studenten rond stadionprojecten. Zij vindt: “Stadions in de vorm van een tomaat of een pompoen, wat een achteruitgang is dat! Het zijn arena’s die teruggeplooid zijn op zichzelf, echte bunkers die zich lijken af te keren van hun omgeving, helemaal niet de gemeenschapsplaatsen die de sport vooruit moeten stuwen.”

Allianz Arena

Loïc Hamoir, een architectuurstudent, heeft een vergelijkende studie gemaakt tussen het nieuwe en het oude stadion van Bayern en die valt niet zo positief uit voor de Allianz Arena. “De invulling van de ruimte is banaal, het enige dat indruk maakt is de monumentaliteit. Het Olympisch Stadion daarentegen speelde met het licht, de natuur…”

Het is duidelijk dat dit debat niet gaat over het comfort, dat sowieso in elk project aanwezig moet zijn, maar weldegelijk over de vorm. Doctor Kiuri denkt dat jonge architecten heel binnenkort met nieuwe, interessante voorstellen gaan afkomen en dat de huidige ‘moderne’ stadions weldra verouderd zullen zijn. (RK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier