Moeilijke tijden bij Chelsea voor Andre Villas-Boas

© Belga

Na de 2-0 nederlaag tegen Everton rommelt het in de Chelseakleedkamer.

De nederlaag werd beschouwd als de slechtste prestatie van het seizoen. Andre Villas-Boas werd door de Chelseasupporters uitgefloten maar nam na de wedstrijd alle schuld op zich. “Het is normaal dat ze zo reageren en ze hebben het recht om eisen aan de trainer of aan de spelers te stellen. Als er mensen zijn die altijd gelijk hebben dan zijn het de supporters. Zij zijn niet de professionals in het voetbal maar wel diegenen die we het meest respecteren in de sport,” klonk de pr-babbel van de 34-jarige Portugees.

Respect van de kleedkamer verliezen
De dag na de nederlaag ontbood Villas-Boas alle spelers op hun vrije dag naar het trainingscentrum in Cobham. In plaats van zelf de leverancier van kritiek te zijn, kreeg de Portugese coach de spelersgroep en vooral de oude garde over zich heen. Vooral zijn ploegopstelling en tactische beslissingen waren onderwerp van het gesprek. Op het einde van het gesprek werd duidelijk dat hij het respect van de kleedkamer dreigt te verliezen melden Engelse media.

ruzies met spelers
Sinds Roman Abramovich op de uitspraak wacht in de rechtszaak die ex-zakenpartner en aartsrivaal Berezovsky tegen hem inspande, is hij vaak aanwezig op de trainingssessies. Zo was hij er ook de vergadering de dag na de Everton-nederlaag. De eigenaar ondervond zelf dat ook assistent-trainer Roberto Di Matteo niet goed ligt binnen de groep.
Voorlopig behoudt de coach het vertrouwen van eigenaar Abramovich in een seizoen waarin veel jonge spelers werden aangetrokken en onmiddellijk in de kern werden ingezet. Toch moeten er nog prijzen binnengehaald worden en geeft de Portugees toe dat een overgangsfase voor een club zoals Chelsea onaanvaardbaar is.

Slechte resultaten
De slechte resultaten in de Premier League dit seizoen, waar ze 17 punten achterstaan op leider Manchester City; zouden een eventuele terugkeer van Jose Mourinho of Guus Hiddink kunnen versnellen. Sinds midden december konden de Londense Blues maar twee overwinningen halen uit hun laatste tien competitieduels. De 3-3 tegen Manchester United waar een 3-0 voorsprong werd weggegeven zal Villas-Boas hoegenaamd niet helpen.
Dan zijn er nog de problemen met de spelers. Aanvaller Nicolas Anelka en verdediger Alex mochten meetrainen met de reserves tot hun transfer naar het buitenland op papier stond. Zelfs met gevestigde waarden als Didier Drogba en Frank Lampard ging hij in de clinch.

Recordbedrag

Villas-Boas werd voor een recordbedrag voor trainers (15 miljoen euro) van Porto naar Londen gehaald. De Russische oliemagnaat Abramovich was onder de indruk van Villas-Boas’ prestaties met Porto, waarmee de Portugees zowel de landstitel, de beker, de Supercup en de Europa League won.
Maar Abramovich staat niet bekend om zijn geduld. In de voorbij acht seizoenen ontsloeg hij al vijf trainers waaronder Luiz Felipe Scolari en Carlo Ancelotti. Enkel succes in de Champions League lijkt zijn C4-formulier in de schuif te kunnen houden. (SB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier