Moet de opvolger van FIFA-topman Sepp Blatter een mannelijke Europeaan zijn?

Sepp Blatter © AFP

De nieuwe voorzitter van de FIFA moet gekwalificeerd zijn en een goede visie hebben, ongeacht zijn afkomst of geslacht, menen Peter Vandenbempt (Sporza) en Jacques Sys (Sport/Voetbalmagazine).

Voorzitter van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) François De Keersmaecker zei in De ochtend op Radio 1 dat de opvolger van FIFA-topman Sepp Blatter Europees en een man moet zijn. Blatter diende dinsdag zijn ontslag in nadat hij voor de vijfde keer herverkozen werd.

De sterke uitspraak van De Keersmaecker deed heel wat stof opwaaien. VRT-sportjournalist Peter Vandenbempt vindt het alvast een domme, ondoordachte uitspraak van de KBVB-voorzitter. ‘Zulke uitspraken moet je niet doen. Zeker strategisch gezien is het geen slimme zet. Afrikanen en Aziaten bijvoorbeeld, willen zich niet altijd laten leiden door het rijke westen. Uitspraken als deze doen daar geen goed aan’, meent Vandenbempt.

Veel Europese kanshebbers

De wegen van De Keersmaecker zijn ondoorgrondelijk.

Jacques Sys, hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Ook Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, is niet blij met de uitspraak van De Keersmaecker. ‘Hij spreekt voor zijn beurt. De Keersmaecker heeft de bevoegdheid ook helemaal niet om dat soort dingen te zeggen’, zegt Sys. Wel denkt hij dat de KBVB-voorzitter het misschien niet zo slecht bedoelde. ‘De wegen van De Keersmaecker zijn ondoorgrondelijk, maar hij kent wel mensen, hij weet waarover hij spreekt en hij voelt wat er leeft. Zijn uitspraak is misschien gewoon een conclusie na contact met andere leden.’

Want beide mannen zijn het er wel degelijk over eens dat de kans groot is dat de opvolger van Blatter een Europeaan zal zijn. ‘Veel goede mogelijke opvolgers uit Europa namen eerst geen deel aan de verkiezingen omdat ze meenden toch geen kans te maken tegen Blatter. Nu zullen veel Europese kanshebbers naar voren komen. En momenteel zijn er gewoon niet veel sterke concurrenten uit andere werelddelen’, vertelt Sys.

Europa geen machtspositie

Maar of het een vereiste is dat de nieuwe FIFA-voorzitter een Europeaan zal zijn? ‘Dat is weer een heel Europese visie. Het gaat uit van het idee dat Europa de wereld moet besturen, maar Europa verliest net macht binnen de FIFA’, geeft Vandenbempt aan.

Sys sluit zich bij die mening aan: ‘Neem nu de verkiezingen. Europa staat daar absoluut niet in een voordeel. Een groot land als Duitsland, heeft één stem, net als een land als de Bahamas. Vergeleken met de rest van de wereld heeft Europa zeker geen machtspositie binnen de voetbal.’

We moeten op zoek naar een onbesproken figuur met een sterke visie en een goed profiel. Waar hij vandaan komt mag geen rol spelen.

Peter Vandenbempt, sportjournalist

Beide mannen zijn het er dan ook over eens dat er gekeken moet worden naar de kwalificaties van een mogelijke opvolger, niet naar het continent van herkomst. ‘Van mij mag de volgende voorzitter gerust een Europeaan is, maar ik zie niet in waarom het zou moeten, zoals de Keersmaecker zegt. Europa is bang voor corruptie met bijvoorbeeld een Zuid-Amerikaan aan de macht. Maar we moeten gewoon op zoek gaan naar een onbesproken figuur met een sterke visie en een goed profiel. Waar hij vandaan komt, dat mag geen rol spelen’, aldus Vandenbempt.

Vrouwelijke voorzitster

De Keersmaecker gaf eveneens aan dat de opvolger een man zou moeten zijn, maar volgens Sys mag ook het geslacht er niet toe doen. ‘Het gaat niet over het feit of je man of vrouw bent, maar of je kunt besturen of niet. Maar als een vrouw de positie zou innemen, moet het wel een gekwalificeerde vrouw zijn. En in het huidige bestuur zie ik er niet meteen een.’

Ook Vandenbempt snapt niet waarom een vrouw geen FIFA-voorzitster zou kunnen worden, al ziet hij ook geen grote sterke vrouwen in het huidige voetbalcircuit. ‘Met een capabele vrouw aan het hoofd van de FIFA zouden we zelfs een erg krachtige statement kunnen maken. Maar alles draait om de juiste beslissingen. Het zou niet mogen uitmaken of die voorzitter nu mannelijk, vrouwelijk, wit, zwart, geel of bruin is’, zegt de sportjournalist.

Geur van corruptie

Blatter heeft de voetbalsport vergiftigd, het is tijd voor een grote schoonmaak.

Jacques Sys, hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

In ieder geval is het hoog tijd voor een aantal veranderingen binnen de FIFA. ‘Blatter heeft de voetbalsport vergiftigd. Hij is nooit ergens voor opgepakt kunnen worden, misschien gebeurt dat nu. Het is tijd voor een grote schoonmaak. De geur van corruptie moet er uit’, vertelt Sys.

Volgens hem moet er onder een nieuwe voorzitter gestreefd worden naar een moderne, jonge, propere en geloofwaardige sfeer binnen de voetbal waarin iedereen zich goed voelt. ‘We moeten niet meer denken in eigenbelang, maar in het belang van de voetbal.’

De belangrijkste taak voor de opvolger van Blatter zal zijn om voor een grotere transparantie te zorgen. ‘Er moet zeker meer controle zijn over de geldstroom binnen de FIFA en over de toekenning van tv- en sponsorcontracten. Het is ook tijd dat er strikte regels komen en de FIFA niet meer beïnvloed wordt door cadeaus en dergelijke’, aldus Vandenbempt.

Ook meent hij dat er dringend iets gedaan moet worden aan de stemprocedure. “Een beperking op de termijn van de voorzitter is geen slecht begin. We hebben niet weer een voorzitter nodig die zeventien jaar lang de beslissingen neemt.’ (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier