Moise Kean: het nieuwe Italiaanse goudhaantje

Moise Kean maakte tegen Finland zijn eerste doelpunt voor de Squadra Azzurra. © Maurizio Borsari/AFLO

De 19-jarige spits scoorde meteen in zijn debuut voor de Squadra Azzurra.

“Yes We Kean”, kopte de Gazzetto dello Sport na de 2-0-overwinning van Italië tegen Finland, waar Moise Kean de tweede goal voor zijn rekening nam. De quote is een herwerking van de veelgebruikte promotieslogan van de vorige Amerikaanse president, Barack Obama (Yes We Can).

Kean is sinds zijn internationaal debuut afgelopen weekend dé nieuwe hype. Bij zijn club Juventus scoorde hij begin deze maand ook al twee keer tegen Udinese toen hij Cristiano Ronaldo verving.

Een echte verrassing is zijn plotse ontbolstering echter niet. Moise Kean staat al jaren bekend als een groot talent. Hij was de eerste speler na 2000 die in de Europese topcompetities (Premier League, Bundesliga, La Liga en Serie A) zijn opwachting maakte. Als zestienjarige knaap kreeg hij in november 2016 van Massimiliano Allegri al een kleine tien minuten speeltijd tegen Pescara.

Naam in de recordboeken

Meteen werd de link met Mario Balotelli gelegd. Ondanks de niet te weerleggen fysieke gelijkenissen legt Kean voorlopig een minder hobbelig parcours af. De Italiaan met Ivoriaanse roots gooide immers nog niet met dartpijltjes naar jeugdspelers zoals zijn lookalike.

Kean, nog altijd maar negentien, is gebeten door records, of toch het breken ervan. Dat verklaarde hij zelf na zijn doelpunt tegen Finland.

Zo kreeg hij niet enkel als eerste 21st Century Player speelminuten in een grote competitie, hij maakte ook als eerste een doelpunt. Dat gebeurde eind mei 2017 in de laatste match van het seizoen tegen Bologna.

Omdat Allegri hem dat seizoen ook liet invallen, zij het maar zes minuutjes, in de groepsfase van de Champions League toen Juve met 3-1 won van Sevilla, kwam zijn naam dat jaar zelfs een derde keer in de geschiedenisboeken.

Op weg naar Eredivisie?

Jong en getalenteerd? Dan kom je al snel op de radar van Ajax terecht. Rond de jaarwisseling deden geruchten over een uitleenbeurt naar Amsterdam de ronde, maar Allegri maakte daar korte metten mee. “Moise Kean kan de ontbrekende schakel zijn”, verklaarde de Italiaan tijdens een persconferentie. “Hij is jong, altijd gevaarlijk en ontwikkelt zich goed.” Hoe zou je ook anders met een leermeester als Cristiano Ronaldo in de buurt.

Toch was Kean wel degelijk gecharmeerd door de interesse van de Amsterdammers. Vorig seizoen deed hij immers al ervaring op bij Chievo Verona nadat er weinig speelkansen voor hem in het verschiet lagen bij de Oude Dame. Met twintig competitieduels en vier doelpunten kan hij dan ook tevreden terugkijken op zijn passage in Venetië.

Nu de titel al opnieuw een zekerheid is en de volle focus op de Champions League ligt, zullen de speelkansen voor de jonge Italiaan waarschijnlijk ook verhogen. Met hetzelfde recept als bij Real Madrid vorig seizoen zal Ronaldo de weekendmatchen sneller links laten liggen en Kean zijn kans gunnen. Zo niet, kan een huurovereenkomst met Ajax terug ter sprake komen na het seizoen.

De nieuwe garde

We kunnen stellen dat er toch opnieuw wat hoop heerst in de Italiaanse rangen. Na het missen van het WK in Rusland afgelopen zomer, nam Roberto Mancini (ex-Inter en Manchester City) de Azzurri over. Hij startte er vrijwel meteen met een verjongingskuur. Niet enkel Kean (Juventus) maakte sindsdien zijn debuut. Ook Nicolò Zaniolo (19, AS Roma) en voornaamgenoot Barella (22, Cagliari) kregen minuten in het Italiaanse eerste elftal. Die laatste tekende overigens voor het eerste doelpunt tegen de Finnen.

Het trio vormt samen met doelman Gianluigi Donnarumma (20, Milan) de nieuwe garde die Italië naar successen moet brengen. Gianluigi Buffon (41, PSG) ging al met pensioen en de twee oudjes achteraan, Leonardo Bonucci (31) en Giorgio Chiellini (34), krijgen steeds meer concurrentie van de jeugd.

Mancini rekent dan wel op een zekere kwalificatie voor het EK 2020, stiekem ligt zijn focus al op het WK twee jaar verder. Daar wil hij voor het eerst oogsten met zijn jonge troepen.

Nick Vandierendonck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier