Moise Kean op weg naar Everton, waarom laat Juventus hem gaan?

Moise Kean maakte tegen Finland zijn eerste doelpunt voor de Squadra Azzurra. © Maurizio Borsari/AFLO
Nick Vandierendonck Medewerker Sportmagazine.be en Knack.be

Het Italiaans toptalent Moise Kean (19) lijkt op weg naar Everton voor een bedrag tussen de dertig en veertig miljoen euro. Maar waarom doet Juve hun goudhaantje zo makkelijk van de hand? Hoe ’top’ is Kean echt?

Hij lanceerde zichzelf dit seizoen als een raket: Moise Kean. Als 19-jarige verving hij bij Juventus Cristiano Ronaldo met verve toen die uitviel in het voorjaar. De wereld leerde in sneltempo de Italiaanse spits kennen. Bij alle talentenscouts en voetbalexperts staat hij echter al langer op de radar. Na een succesvolle kennismaking met het topvoetbal in de Serie A, maakt Kean naar alle waarschijnlijk de overstap richting de Toffees van Everton. Waarom laat De Oude Dame hem gaan? Wordt zijn talent overschat, is hij onhandelbaar of maakt het deel uit van Juve’s masterplan?

Il Profilo

Fysiek staat Kean er. Hij is misschien geen Romelu Lukaku, maar neigt lichamelijk wel naar het ideaalbeeld van een complete aanvaller. 1 meter 82 groot, met een te duchten sprongkracht. Het maakt hem niet alleen nog vrij wendbaar, maar ook gevaarlijk in de lucht. Zelf met de rug naar doel of omgekeerd op snelheid in de rug van de verdediging, Kean beheerst beide kwaliteiten.

Altijd loepzuiver verlopen zijn acties (nog) niet, het weerhoudt de jonge spits niet productief te zijn én blijven, zowel bij de jeugd als in de Italiaanse hoogste klasse én op het internationale toneel. Bij Juventus scoorde hij zes keer in zijn eerste 300 minuten, terwijl hij bij La Nazionale tweemaal prikte in drie interlands.

Il Miracolo

Dat zijn leven voorlopig niet echt als een leien dakje verliep, is een heuse understatement. Op zijn vierde, scheidden Keans ouders. Zijn moeder neemt de verantwoordelijkheid van de opvoeding op zich en probeert haar zoon in eten en kleren te voorzien. Veertien jaar daarvoor (1990) was het Ivoriaanse koppel namelijk naar Italië geëmigreerd, en een uitgebreid arsenaal aan middelen hadden ze niet voorhanden.

Met de teruggekeerde Higuain en voorlopig nog Dybala in de rangen, dalen Keans speelkansen bij Juventus.
Met de teruggekeerde Higuain en voorlopig nog Dybala in de rangen, dalen Keans speelkansen bij Juventus.© BELGAIMAGE

Het is zelfs een klein mirakel dat de kleine Moise ter wereld kwam. Dokters hadden moeder Isabelle namelijk verteld nooit kinderen te kunnen krijgen. Dat vertelde ze in een interview aan de Italiaanse media. ‘Tot ik op een nacht droomde over Moses. Hij ging me helpen, en vier maanden later bleek ik zwanger.’ Nu weet u ook waar de aanvaller zijn origine kent.

Na de scheiding verwaterde de band met z’n vader. Al verloor Biorou Jean zijn zoon niet uit het oog, zeker niet toen die in 2016 zijn debuut maakte in de hoofdmacht van I Bianconeri. Plots eiste hij nog twee tractors van het bestuur. ‘Dat was zo afgesproken tijdens de contractonderhandelingen’, claimde de man. Moise reageerde stoïcijns: ‘Ik heb alles te danken aan mijn moeder om de man te zijn die ik nu ben.’

Want de Italiaan blijkt niet enkel koelbloedig te blijven voor doel. Ook naast het veld toont hij zich als een rustige jonge kerel. Zo kreeg de tiener tijdens een wedstrijd tegen Cagliari te maken met racistische gezangen in de tribunes. Reageren deed hij met een doelpunt en een stille viering met de armen wijd voor de tribune van de Cagliari-fans. Punt gemaakt.

Il Fenomeno

De statistieken tonen het vrij duidelijk. Deze Kean was een fenomeen de laatste maanden van het seizoen, maar in het verleden schreef hij ook al verschillende records op zijn naam. Een overzicht:

  • Jongste Juve-debutant in de Serie A: 16 jaar, 265 dagen
  • Jongste Juve-debutant in de Champions League: 16 jaar, 268 dagen
  • Jongste Juve-doelpuntenmaker in de Serie A: 17 jaar, 88 dagen
  • Jongste Italiaanse doelpuntenmaker in een competitieve interland: 19 jaar, 23 dagen
  • Eerste speler uit de jaren 2000 die speelde en scoorde in de Serie A, voetbalde voor z’n land, zijn debuut maakte in één van de vijf grootste Europese competities en minuten kreeg op het kampioenenbal

Met deze adelbrieven naar The Blues uit Liverpool. Verschillende redenen zouden de transfer kunnen verklaren, maar speelmogelijkheden liggen het meest voor de hand. Maurizio Sarri staat erom bekend niet echt een voorkeur uit te dragen aan het uitdelen van veel kansen aan jonge spelers. Met Ronaldo, de teruggekeerde en coach-favoriet Gonzalo Higuain, ervaren rot Mario Mandzukic en de nakende komst van Romelu Lukaku of uitblijven van Paulo Dybala’s vertrek smolten de kansen op minuten dus als sneeuw voor de zon de afgelopen weken.

Kean kan bij Everton de aanvalslinie vormen met de talentvolle Richarlison.
Kean kan bij Everton de aanvalslinie vormen met de talentvolle Richarlison.© Icon Sport

Wat niet betekent dat het bestuur van Juve niet in Kean gelooft. Via contractuele binnenweggetjes laten ze vast en zeker een terugkoopoptie bijschrijven of een ander middeltje om de concurrenten aan de Europese top de loef te kunnen afsteken in de toekomst

. Everton hoopt natuurlijk voluit te kunnen profiteren van de Italiaanse diamant. Met de definitieve aankoop van André Gomes en Fabian Delph kochten ze alvast ook extra ervaring in om hun plek in de bovenste helft van het klassement te behouden. Moise mag een dodelijk trio gaan vormen met twee andere jonge veulens: de Braziliaan Richarlison en de Engelse Dominic Calvert-Lewin, beiden 22.