Mourinho: ‘Man U ademt een mystiek uit die geen enkele andere club heeft’

© REUTERS
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

José Mourinho zette zijn krabbel onder een contract dat hem de komende drie jaar aan Manchester United verbindt. Volgend seizoen mag de Portugees tegen zijn oude nemesis Pep Guardiola strijden om de heerschappij in Manchester en de Premier League.

Dat wordt leuk een onderonsje volgend jaar in de Premier League: met het kruim van de nieuwe generatie trainers (Jurgen Klopp, Antonio Conte, Pep Guardiola, José Mourinho) en daar nog de oude rotten Arsène Wenger en Claudio Ranieri bij. Het Franse magazine So Foot bestempelde het als een soort VIP-clubje waar iedereen lid van wil worden. Een mooie cast voor een blockbuster, dat wel, maar met ook een negatief kantje: Engelse managers geraken nog amper aan de bak in hun eigen competitie. Twintig jaar geleden waren er zeventien Engelse coaches aan de slag in de eerste klasse, vorig seizoen waren dat er nog… drie.

Mystiek en romantiek

Het zal José Mourinho een zorg wezen, hij aasde al veel langer op de troon van Manchester United. Al van toen Sir Alex Ferguson, één van de weinige trainers met wie The Special One een goede relatie onderhield, in 2012 aankondigde met pensioen te gaan. De voorbije maanden zorgde zijn makelaar, de invloedrijke Jorge Mendes, er op slinkse wijze voor dat de naam van Mourinho voldoende in de media gedropt werd als opvolger voor de onder druk staande Louis van Gaal. Het plannetje werkte.

Bij zijn voorstelling vandaag als nieuwe manager van de club zei José Mourinho dat Manchester United “altijd een club geweest is die een mystiek en romantiek bezit die geen andere club heeft”. Benieuwd of Chelseafans hem die quote in dank zullen afnemen. “Coach worden van Manchester United is een speciale eer in dit spelletje”, ging Mourinho verder. “Het is een club die over de hele wereld faam geniet. Ik heb altijd een affiniteit gevoeld met Old Trafford: het was het decor van enkele speciale momenten in mijn carrière en met de fans heb ik hier steeds een connectie gevoeld. Ik kijk er naar uit hun manager te zijn en hun steun te genieten in de komende jaren.”

En nu Zlatan?

Match of the Day-gezicht Gary Lineker toont zich enthousiast over de opvallende trainersmove. “De komst van Mourinho zal Man U helpen om weer de grootste namen aan te trekken. Dat zullen ze nodig hebben aangezien ze geen Champions League spelen. Spelers kunnen dit zien als de kans om iets succesvol op te bouwen.”

Eén van die spelers zou Zlatan Ibrahimovic kunnen zijn. De Zweedse superster maakte er nooit een geheim van dat hij graag weer zou samenwerken met José Mourinho, die hij eerder meemaakte bij Inter Milaan. Bovendien ontbreekt de Premier League nog op het indrukwekkende palmares van Zlatan. Eerstdaags maakt de spits bekend waar hij volgend seizoen speelt, kans is groot dat dat ergens in het noorden van Engeland is.

Benieuwd ook wat de trainerswissel betekent voor de Belgen Marouane Fellaini en Adnan Januzaj.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier