Mourinho uit kritiek op jeugdopleiding Real Madrid

© AFP

Real Madrid staat voor een belangrijke week, maar het rommelt al een tijdje intern bij de Koninklijke. José Mourinho schoot onlangs een giftige pijl af naar Alberto Toril, de trainer van Real Madrid Castilla, het tweede elftal.

“Toril moet eens gaan beslissen wat voor hem belangrijker is: vierde, vijfde, negende of tiende worden met Castilla in tweede klasse of spelers vooruitgang laten boeken op een positie die de trainer van de eerste ploeg fundamenteel vindt”, verklaarde Mourinho.

De Portugese succescoach verweet Toril ook dat hij een ander systeem hanteerde dan het eerste elftal. “Sommige spelers voetballen bij Castilla op een positie die bij ons onbestaande is. Wij spelen niet in een 4-4-2. Op die manier zijn de jongens die bij het eerste komen al van bij het begin benadeeld.”

De beschuldigingen van Mourinho waren het resultaat van een al lang sluimerende frustratie. In december 2011 wilde de Portugees de opleiding van de Koninklijke namelijk grondig veranderen naar Barcelonamodel, maar hij stuitte toen op verzet van voorzitter Florentino Pérez. Mourinho was daar zo ontgoocheld over dat hij plots openlijk begon te spreken over een terugkeer naar de Premier League.

Maar de hoofdcoach had wel een punt, zo zegt een ex-trainer van het opleidingscentrum Valdebebas in El País. “In Madrid wordt veel gepraat over opleiding, maar iedereen die er werkt, weet dat je buiten ligt als je niet wint.”

Terwijl een tiental jaren geleden canteranos zoals Iker Casillas, Francisco Pavón en Raúl Bravo nog deel uitmaakten van het succesteam van Real, staat er nu slechts zelden een speler uit de eigen opleiding in de basis. “Het is gemakkelijker om astronaut te worden dan om in het eerste elftal te geraken”, verwoordt een andere ex-jeugdcoach het. (SVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier