Müller: ‘Mentaliteit is belangrijker dan tactiek’

© IMAGEGLOBE

De Duitse international Thomas Müller wordt door Pep Guardiola bij Bayern München voornamelijk als diepe spits uitgespeeld. In Sport/Voetbalmagazine vertelt hij over de aanpassingsperiode die nodig was.

S/VM: Krijgen de spelers van Bayern onder Guardiola meer vrijheden of meer verplichtingen dan onder Heynckes?

Thomas Müller: “Plichten en vrijheden heb je in elk tactisch systeem. Wat telt, is dat de mentaliteit in een team goed zit, dat iedereen bereid is voor een ander te lopen, aanvallend en verdedigend. Dat is al de helft van het succes.”

“Tactiek is het belangrijkst op verdedigend vlak, daar moet alles op punt staan. Aanvallend is creativiteit en verrassing nodig, op dat vlak zou een star systeem hinderlijk zijn. Ik speel op drie posities die ik alle drie beheers, met één constante: ongeacht waar ik speel, zoek ik de kortste weg naar het doel.”

S/VM: In het begin zag het er bij Bayern nog stroef uit, alsof het werk met de voeten nog door het hoofd verwerkt moest worden. Nu lijkt alles vanzelf te gaan.

“Je hebt altijd een aanpassingsperiode nodig. Elke trainer heeft zijn handleiding, vooral de goeie. Pep Guardiola heeft het systeem aangepast. We spelen nu met één speler op de nummer-6-positie, Philipp Lahm, in plaats van met twee. We hebben net twee goeie matchen achter de rug. Na Wolfsburg ging het er nog kritisch aan toe, vond men dat het systeem haperde en vroeg men zich af hoelang dat nog zou duren. Drie dagen later speelden we plots het beste voetbal in Europa.”

S/VM: Heeft de Duitse nationale ploeg een beetje van de flexibiliteit nodig die Bayern de afgelopen maanden toonde?

“Ook met Duitsland brengen we modern voetbal. Aanvallend waren we in alle matchen goed, verdedigend was het bij momenten moeilijk om de nul te houden, maar dat lukt nu ook beter. Met het oog op het WK telt vooral dat we rustig blijven, dat we de druk die op ons afkomt als een van de favorieten een beetje afhouden.” (CK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier