Musonda Jr gaat voor Betis voetballen

Charly Musonda Jr © Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Charly Musonda Jr (19) wordt door Chelsea voor een half jaar uitgeleend aan Betis Sevilla, dat hij mee in de Spaanse eerste klasse moet helpen houden.

Musonda Jr geldt al enige jaren als één van de grootste talenten bij de Belgische nationale jeugdploegen. In 2012 ruilde hij Anderlecht in voor Chelsea, maar daar bleef de virtuoze middenvelder de voorbije jaren ter plaatse trappelen in de jeugdreeksen. Hij behaalde wel successen met de U19 en de beloften (vorig jaar winst in de Champions Youth League), maar een plek verwerven in de A-kern van Chelsea zat er voor Musonda Jr tot dusver niet in.

Een uitleenbeurt drong zich op om eindelijk speelminuten te vergaren tussen de ‘grote mannen’. Eden Hazard verklapte deze zomer aan Sport/Voetbalmagazine dat hij Musonda Jr, die hij als zijn poulain beschouwt, aanbevolen had bij zijn ex-club OSC Lille, maar financieel kwamen de clubs er niet uit. Even was er ook sprake van Vitesse, dat een samenwerkingsverband heeft met de Londenaars, maar de speler zelf haalde zijn neus op voor de Nederlandse competitie. Hetzelfde gold voor een (tijdelijke) terugkeer naar de Belgische eerste klasse.

Strijdend Betis

Het Spaanse Betis -dat via sportief directeur Eduardo Macià goede relaties onderhoudt met Chelsea – sprong deze winter in de dans. Vandaag berichtten Spaanse media over een akkoord tussen beide clubs. Musonda Jr wordt tot het einde van het seizoen aan Betis Sevilla verhuurd, met optie tot een verlenging van één jaar.

Dat zal dan in grote mate afhangen van de resultaten tijdens de komende maanden én van de naam van de nieuwe trainer bij Chelsea. Als die graag met jonge talenten werkt, zal Musonda wellicht terugkeren na dit seizoen.

Momenteel staat de club immers op een veertiende plek, slechts vier punten boven de degradatieplaatsen. Mooi voetbal wijkt in zulke omstandigheden al vlug voor strijdlust en defensieve organisatie. Sowieso hadden de groen-witten al geen te beste reputatie in deze campagne, de derby tegen rivaal FC Sevilla enkele weken geleden draaide uit op een ordinaire schoppartij en onlangs in de topper tegen Real (1-1) pakte de ploeg dan wel een punt, oogstrelend voetbal viel er allerminst te zien. Benieuwd of de frêle en technisch begaafde zich in zulke omstandigheden kan doorzetten. Bovendien wacht er hem in Sevilla een concurrentiestrijd met ene Rafael van der Vaart.

Mogelijk maakt Musonda Jr zijn debuut voor Betis in de thuismatch van 7 februari tegen Valencia, de ploeg van een ander Belgisch rastalent dat zijn snelle opgang geremd zag: Zakaria Bakkali.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier