Na drama in Bilbao: wat doet UEFA met Spartak?

Rellen in Bilbao © Belga Image
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De Europese uitschakeling van het Spartak Moskou van Sofiane Hanni bij Bilbao werd in de schaduw gesteld door rellen vooraf. Daarbij viel een dode. Hoe reageert UEFA?

Met vier zaten ze nog in de Europa League, de Russische ploegen, met drie gaan ze door naar de volgende ronde, ondanks een zware loting: Zenit, Lokomotiv en CSKA.

Vier maanden voor de start van het WK zit het Russische clubvoetbal terug in de lift, ook al spelen de klimatologische omstandigheden hen op dit moment parten. De nationale competitie ligt al stil sinds 11 december, pas in het eerste weekend van maart herbeginnen ze. De voorbereiding moest dus gebeuren op oefenkampen en met vriendschappelijke wedstrijden. Maar zelfs dan konden Celtic, Nice, of Rode Ster Belgrado niks inbrengen.

Slechts één ploeg werd uitgeschakeld: Spartak Moskou, in een dubbele confrontatie met Athletic Bilbao. Concentratieverlies thuis en gebrek aan ritme leidde tot 1-3 verlies, en dat werd niet meer gecompenseerd gisteren, in Bilbao werd het ‘maar’ 1-2. Sofiane Hanni, een week geleden nog op de bank begonnen, startte dit keer en werd na een uur gewisseld.

Dode

Maar alle sportieve werd in Bilbao overschaduwd door de dood van een agent, die tussenbeide kwam tijdens rellen met bezoekende en thuissupporters een uur voor de aftrap.

De verontwaardiging in Spanje was groot, want het is al de tweede keer dit seizoen dat de Spaanse – in dit geval de Baskische ertzaintza – ordediensten met de ‘fans’ van Spartak werden geconfronteerd.

Eerder gebeurde dat al begin november in Sevilla. Omwille van incidenten tijdens de Europese verplaatsingen naar Maribor in september (een vuurpijl raakte ei zo na de scheidsrechter) werd het fans van de Russische ploeg toen door UEFA verboden om tickets te kopen. De Russen kwamen toch, probeerden het stadion binnen te dringen en terroriseerden de dag zelf ook een wedstrijd van de Youth League.

Tot een nieuw verbod om de wedstrijd tegen Bilbao bij te wonen, kwam het dit keer niet. In Bilbao bleef het lang rustig, elders werd wel de orde verstoord. In Vitoria, de thuisbasis van Alavès speelt, moest het historisch stadscentrum worden beschermd na gewelddaden van nationalistische fans, die hun steun betuigden aan Franco en slogans riepen voor de eenheid van Spanje. Een uur voor de match in Bilbao kwam het dan tot een confrontatie met de harde kern van Athletic. In het tumult kreeg een agent een hartaanval, waaraan hij bezweek.

Uitmatchen

Opvallend: telkens gaat het om uitwedstrijden. In eigen land is het fysieke geweld beter onder controle, omdat veel fans uit die harde kernen, de Gladiators en Fratria zijn de bekendste, een stadionverbod hebben. Tijdens het EK waren het ook dat soort hooligans, die voor de oorlog met de Engelse fans zorgden.

Maar helemaal onder controle is er niks, bewees het bezoek van Liverpool, toen Russische fans de donkere spelers van de Reds op de korrel namen. En tijdens een duel in de Youth League liet de aanvoerder van jong Spartak zich op het veld op gelijkaardig commentaar betrappen. Leonid Mironov moet zich daarvoor bij UEFA verantwoorden.

In Spanje en in de rest van Europa kijkt nu iedereen naar UEFA, hoe ze gaan reageren op de nieuwste incidenten waar Spartak bij betrokken is.

In de Russische Premier League staan ze op dit moment derde, op een kwalificatieplaats voor de CL (Rusland heeft twee ploegen die rechtstreeks geplaatst zijn voor de poules). De strijd is er stevig bovenin voor de plaatsen twee tot vijf (Lokomotiv lijkt op weg naar de titel), maar die geven allemaal recht op een Europees ticket. Voor incidenten in Maribor kreeg de club al een forse boete, komt er nu weer een boete of dreigt de uitsluiting?

Zo’n boete kreeg overigens ook Zenit, voor vernielingen aan het stadion tijdens het duel bij Real Sociedad én voor racistisch gedrag in het duel tegen FK Vardar eerder op het seizoen. Het probleem beperkt zich niet tot de fans van Spartak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier