Na hartstilstand Eriksen: Italië wil EHBO-cursus voor alle profspelers verplichten

© Belga Image

Alle profvoetballers uit de drie hoogste afdelingen in Italië zullen verplicht een EHBO-cursus moeten volgen. De Italiaanse voetbalbond nam die beslissing na het drama met Christian Eriksen op het EK.

De Deense middenvelder van Inter Milaan viel zaterdagavond in het duel tegen Finland na een hartfalen plots neer en moest minutenlang worden gereanimeerd. De Italiaanse bondsvoorzitter Gabriele Gravina verwees maandag in het basiskamp van de Squadra in Firenze expliciet naar Eriksens ploegmaat Simon Kjaer. De Deense captain en speler van AC Milan had Eriksen meteen na diens instorting in een stabiele zijwaartse positie gebracht en zo verhinderd dat hij zijn tong zou inslikken.

‘Wat er gebeurd is, heeft ons allemaal geschokt’, verklaarde Gravina. ‘Ik bewonder het optreden van Kjaer. Wat hij deed was beslissend en heeft er mee voor gezorgd dat we Eriksen in de toekomst hopelijk nog op het veld zullen zien.’ Daarom heeft de bond besloten dat alle profs in Italië een opleiding zullen krijgen.

Gravina voegde eraan toe dat de spelers van de nationale ploeg hun cursus al in de loop van de volgende dagen aangeboden krijgen. Ook voor de amateurs in Italië zal een aanbod worden uitgewerkt, al is dat een pak lastiger te organiseren, gaf Gravina nog mee.