Nainggolan: ‘Ik heb me na het WK afgevraagd: hoe ga ik daar nog tussen geraken?’

© BELGAIMAGE

200 wedstrijden in de Serie A, een selectie in het Team van het Jaar 2016 en niet meer weg te denken uit de Belgische nationale ploeg. Radja Nainggolan vertelt in Sport/Voetbalmagazine hoe hij op zijn 27ste plots incontournable werd.

Radja Nainggolan over zijn verkiezing tot het Serie A team van het jaar: “Ik heb hard gewerkt om in een grote ploeg te geraken en dat is gelukt. Ik denk dat ik iemand ben die alles geeft voor een ploeg. Misschien niet het type dat de ploeg laat winnen, maar eentje die een ploeg wel in staat kan stellen om beter te draaien. Ik denk dat ik een belangrijke schakel kan zijn. Mijn rol is: zo snel mogelijk een bal recupereren en die zo afgeven dat we een aanval kunnen opzetten. Dat is iets waar ik, denk ik, wel goed in ben. Mijn eerste gedachte is altijd naar voren voetballen, dat vind ik het mooie aan voetbal.”

EK-tegenstander Italië

Op het EK zal hij straks 28 jaar zijn. In principe zijn sterkste jaren. Nainggolan is niet helemaal akkoord: “Ik weet dat niet. De laatste twee, drie jaar was ik al hetzelfde type speler als nu. Natuurlijk is de ervaring op hoger niveau groter, maar ik denk dat het grote verschil de ploeg is. Ik speelde vroeger ‘maar’ bij Cagliari, nu is dat Roma. Daar word je meer gevolgd.”

Op dat EK in Frankrijk is België komende zomer één van de toernooifavorieten. Maar dan moeten ze in de groepsfase wel voorbij… Italië. De Roma-middenvelder moest eens lachen toen zijn huidige voetballand uit de trommel kwam. “Ja, ik ben blij omdat het tegen ploegmaats is, maar minder blij omdat ik zéér goed besef dat Italië altijd een erg goeie tegenstander is op een toernooi. De ploeg moet niet super zijn om ver te komen, dat zag je nog in 2006. Mijn gevoel is dat ze nu in handen zijn van een zéér goeie trainer (Antonio Conte, nvdr), die hen in de goeie richting stuurt. Tactisch zijn ze op een toernooi een lastige ploeg, meestal in topvorm. De verdediging van Juve, een sterk blok…”

“Juve dat Real Madrid eruit gooit in de Champions League, dat is niet omdat ze betere spelers hebben, maar omdat ze tactisch sterker zijn. Het blok dat het haalt. Dat we hen met België onlangs toch klopten, was omdat onze drie goals er kwamen na een individuele actie. Daar kunnen wij het verschil maken, met een Eden Hazard en een Kevin De Bruyne. En als het bij hen eens niet lukt – wat nog niet vaak gebeurde – is er nog altijd ons blok.”

EK-kwalificatiecampagne

Kevin De Bruyne was de man van de vorige kwalificatiecampagne, dit keer sprong Nainggolan eruit. “Er werd veel van mij verwacht,” denkt hij. “Naar mijn gevoel is het pas echt goed beginnen te lopen na mijn sterke prestatie in Parijs tegen Frankrijk, toen ik ook scoorde. Toen ontstond er een soort mania. Daarna kreeg ik veel vertrouwen. Ik heb zelf altijd gezegd: hoe meer je je kans krijgt, hoe beter je in het team geraakt. Dat is wat er nu gebeurt.”

“Ze hadden op het WK de kwartfinale gehaald, ergens zat ik in mijn achterhoofd ook wel met de vraag: hoe ga ik daar nog tussen geraken? Ik ben er zo veel jaar bij geweest, en tegelijk ook weer niet, altijd op het randje. Wel in de selectie, weinig tot nooit gespeeld, nooit mijn kans gekregen. Ik heb ze nu misschien wel gegrepen, maar anderzijds denk ik ook: had ik eerder mijn kans gekregen, ik had ze eerder gegrepen. Dat is nu eenmaal voetbal, keuzes van een bondscoach zijn moeilijk als je zo veel goeie spelers hebt.”

(Peter T’Kint)

Lees het hele interview met Radja Nainggolan in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 23 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier