Napoli: de wedergeboorte van Arkadiusz Milik

Arkadiusz Milik scoorde al twee keer in de Europa League. © GETTY IMAGES

Donderdag treffen Napoli en Arsenal elkaar in de Europa League. De Italianen rekenen op de 25-jarige Poolse spits Arkadiusz ‘Arek’ Milik.

Een droom werd werkelijkheid voor Arkadiusz Milik toen hij in 2016 Ajax mocht inruilen voor Napoli als vervanger van Gonzalo Higuaín. 32 miljoen euro hadden i Partonopei over voor de Poolse spits. Hij zou eindelijk zijn belofte inlossen na een mislukte periode bij het Duitse Bayer Leverkusen, waar hij mede door blessureleed geen voet aan de grond kreeg.

Zijn start beloofde veel goeds toen hij op de tweede speeldag van dat seizoen tweemaal raak trof tegen AC Milan. Enkele weken erna sloeg het noodlot echter toe in een carrière die vooralsnog getekend werd door blessures: tijdens een interland tegen Denemarken scheurde hij de voorste kruisbanden van zijn knie. Teruggekomen uit blessure moest hij zich onder toenmalige trainer Maurizio Sarri mede door andere blessures schikken in de rol van pinchhitter achter de tot spits omgeturnde Rode Duivel Dries Mertens.

Miliks uitzichtloze situatie veranderde op het moment dat Sarri besloot Napoli de rug toe te keren en de uitdaging aan te gaan bij Chelsea. Hij werd opgevolgd door Carlo Ancelotti, die het roer omgooide bij de nummer twee van vorig seizoen in de Serie A. De 4-3-3 van zijn voorganger werd ingeruild voor een 4-4-2. In die formatie is in het elftal altijd plaats voor Milik.

De Pool schaadde het vertrouwen van zijn coach niet en is inmiddels uitgegroeid tot de tenor van de ploeg. De aanvaller vond in de competitie vlot de weg naar doel en trof ook in de Europa League tweemaal raak voor Napoli. De Italianen belandden in het vangnet van de Europa League nadat ze derde werden in hun Champions Leaguepoule na PSG en Liverpool.

‘Hopelijk stoppen de geruchten rondom een terugkeer van Edinson Cavani, want Milik presteert uitstekend’, sprak Ancelotti zijn vertrouwen uit in zijn spits na de 2-0 overwinning van zijn ploeg tegen Parma. De doelpuntenmaker doet het zelfs zo goed dat publiekslieveling Mertens niet altijd zeker is van een basisplek.

Yassine Taouil

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier