Napoli is Club Brugge dankbaar

Omar El Kaddouri © Belga Image

Sinds de heenmatch in de Europa League legde de Italiaanse club een bijna perfect parcours af.

Jammer dat het vanavond een kille bedoening wordt in Brugge, goed dat vanavond de wedstrijd Club Brugge – Napoli op tv uitgezonden wordt. Zo kunnen de Belgische kijkers evalueren wat de top van het Italiaanse voetbal in dit seizoen 2015-2016 waard is. Want top is Napoli heel zeker. Het speelt op dit moment het best voetbal van Italië, en als het komend weekend leider Inter klopt, neemt het zelf de eerste plaats over.

Wat een verschil met het krasselende en aarzelende team dat zich twee maanden geleden voorbereidde op de allereerste wedstrijd in de Europa League thuis tegen Club Brugge. Toen pakte de methode van de nieuwe trainer Maurizio Sarri nog niet echt. Niet onlogisch: Sarri is een trainer die heel methodisch werk, nog meer dan de gemiddelde Italiaanse trainer op tactiek inzet, terwijl dat in de laars al een belangrijk punt is.

In de aanloop naar de thuismatch tegen Club moest zelfs voorzitter/eigenaar Dino De Laurentiis het woord nemen om duidelijk te maken dat er aan Sarri niet geraakt werd. Zo groot was de onrust al bij de blauw-witte entourage. Toen al was De Laurentiis zeker van de aanpak van Sarri, die op trainingskamp drones inzette om de trainingen van bovenaf te filmen en elke avond met die gegevens aan de slag ging om de resultaten te verwerken in de oefenstof van de volgende dagen.

Tegen Club bleek dat voor het eerst, al werd dat toen nog aan de zwakte van de Belgische tegenstander toegeschreven.

Sindsdien legt Napoli een bijna perfect parcours af. Het won dertien van zijn veertien matchen in competitie en Europa League, Club inbegrepen. Alleen bij promovendus Carpi bleef het op een scoreloos gelijkspel steken.

In eigen competitie gaf het Lazio met 5-0 een pak voor de broek, klopte het kampioen Juventus en seizoensrevelatie Fiorentina. De doelpuntenverhouding is zonder meer indrukwekkend,met 35 goals in veertien matchen, en slechts drie doelpunten tegen. Daarmee brengt Sarri zijn principes in de praktijk: eerst een goed georganiseerde, bijna niet te ontregelen verdediging (met ex-Genkverdediger Koulibaly als één van de sterkhouders) en voorin wervelend voetbal met korte combinaties, met dartele spelers die rond de diepe spits Higuain draaien, die er vanavond niet bij is, evenmin als de geblesseerde flankaanvallers Mertens en Gabbiadini.

Daardoor komt waarschijnlijk Omar El Kaddouri in de spits. De Brusselaar die voor de Marokkaanse nationale ploeg koos en niet voor de Rode Duivels, kan vanavond bewijzen dat er uit Brussel niet alleen negatieve signalen komen, maar ook mooie dingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier