Nederlaag tegen Italië kan nog voordeel zijn voor Rode Duivels op EK

Rode Duivels warmen op in stadion van Lyon © Belga Image

Vermoedelijk heeft bondscoach Marc Wilmots het niet zo gepland – of toch? – maar om nog ver te kunnen doorstoten op het EK in Frankrijk is de nederlaag tegen Italië misschien wel een goede zaak. Dat zit zo.

Italië is na speelronde 1 in de poulefase de enige ploeg in groep E met het maximum van drie punten (Ierland en Zweden speelden 1-1 gelijk) en heeft bovendien zijn op papier sterkste tegenstander achter de rug. Het lijkt er momenteel dus op dat voor onze Rode Duivels de tweede plaats nog het hoogst haalbare is.

Parcours van de runner-up

Dat kan nog als een voordeel uitdraaien, als we kijken naar het speelschema van de knock-outfases van het toernooi. De runner-up van de groep van de Belgen komt in de achtste finales namelijk uit tegen de winnaar van groep F, bestaande uit Portugal, IJsland, Oostenrijk en Hongarije. Na de eerste speelronde zijn de Hongaren daar de verrassende leiders, na een 2-0 zege tegen Oostenrijk gisterenavond. Portugal raakte immers niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen het bescheiden IJsland.

De winnaar van die confrontatie neemt het in de kwartfinales op tegen de winnaar van het achtstefinaleduel tussen de groepswinnaar van B (Engeland, Rusland, Slovakije of Wales) en de derde van groep A, C of D (wellicht o.a. Roemenië, Zwitserland, Tsjechië, Turkije, Oekraïne, Polen). Geen échte kleppers dus.

Parcours van de groepswinnaar

Wie als winnaar uit onze groep E komt, neemt het echter in de achtste finales eerst op tegen de runner-up van groep D – de zogenaamde ‘Groep des doods’ met Spanje, Kroatië, Turkije en Tsjechië. Dat kan dus Kroatië, maar ook regerend Europees kampioen Spanje worden. Beide hebben na speelronde 1 drie punten – Kroatië klopte Turkije (1-0), Spanje Tsjechië (1-0).

Het land dat die confrontatie wint, treft in de kwartfinales de winnaar van het duel tussen de eerste van groep C, vermoedelijk wereldkampioen Duitsland, en de derde van groep A, B of F.

Bekijk het speelschema van Euro 2016

Doorstoten

Voor de start van het toernooi stelden analisten dat we om zover mogelijk door te stoten, best zolang mogelijk de favorieten Duitsland, Spanje en Frankrijk ontlopen. Dat lijkt dus gemakkelijker wanneer we tweede eindigen in onze groep.

Natuurlijk weten ook de Italianen dat. Het zou dus best wel eens kunnen dat er in groep E nog vreemde dingen gebeuren. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier