Peter t'Kint

Nederland als gidsland

Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

In Nederland verdwijnen, net als in Brazilië, altijd de besten uit de eigen competitie. Alleen is de opleiding er beter en komen er voortdurend nieuwe namen door, in een land dat vele malen kleiner is

Ontbijt op zondag, een terrasje op de flank van Cantagalo, Copacabana. In de zon, met zicht op zee en de eilanden voor de kust, nog een beetje in de ochtendmist. De Duitsers in het hotel zijn zegezeker, Messi en co, ze kunnen straks de Mannschaft niks maken. Op de houten steunbalken van het terras kleven allerlei stickertjes, vlaggen van landen waaruit al gasten hier logeerden. De huisbazin houdt het allemaal netjes bij, haar collectie leest inmiddels als een mooie staalkaart van een wereldatlas.

Sinds vanochtend is het vlagje van Argentinië bedekt. Met een sticker van Borussia Mönchengladbach.

Het wordt straks ongetwijfeld de veiligste finale ooit. Sinds gisteren 23 uur Braziliaanse tijd is de buurt van het Maracanã voor alle verkeer gesloten. Vandaag zijn 25.787 agenten (u leest het goed) in de weer om alles in goeie banen te leiden. Ze zijn al een tijdje in de stad, patrouilleerden ook gisteren en de dagen voordien. Een paar honderd hebben, incognito, ook kaartjes gekregen, ze zitten straks verspreid onder het publiek.

Poetin, Merkel, de Duitse president, de Braziliaanse president, de Zuid-Afrikaan Zuma, nog andere staatsleiders, ze verdringen zich allemaal straks immers rond de bal. De Russische staatsleider als gast van het komende WK, Dilma als afscheidnemende van een Copa waarin ze heel discreet de hele tijd buiten beeld bleef. Straks komt ze voor het eerst in het voetlicht, bij de uitreiking van de trofee. Het zal haar ongetwijfeld op wat gefluit komen te staan. Over vier jaar wordt dat met haar Russische collega.

Na de dubbele nederlaag van deze week – dinsdag de ultieme vernedering, gisteren een nieuwe – komt er een politiek onderzoek naar de toestand van het Braziliaanse voetbal. Dat krijgt straks een nieuwe voorzitter en de vorige is na verdachtmakingen van fraude met de noorderzon naar de VS verdwenen. De huidige is een oude tussenpaus met ook veel verleden…

De waarnemers hier verwachten er niet te veel van. De presidente wil dat de spelers.. meer worden betaald. Hetzelfde krijgen als in Europa, zodat ze niet meer het land moeten/willen verlaten.

Naïeve dromen. Het is de opleiding die beter moet, meer aandacht moet krijgen. Niet de afgewerkte producten en hun op centen beluste eigenaars. Betere velden, betere trainers, betere vergoedingen voor de basis, niet de top. Als een voetbalgek land van 200 miljoen inwoners niet beter kan doen dan één Neymar en wat goeie centrale verdedigers, scheelt daar wat.

Daarom hadden we Nederland zo graag nog iets meer gegund dan een derde plaats. Misschien verdienden ze niet beter, dit is ook maar een tussengeneratie, met wat jongens voor wie het nog mooi kan worden, en anderen (Van Persie, Robben, Schneider, Kuyt) aan het einde van een cyclus. Maar ook daar verdwijnen, net als in Brazilië, altijd de besten uit de eigen competitie. Alleen is de opleiding er beter en komen er voortdurend nieuwe namen door, in een land dat vele malen kleiner is.

Overal ter wereld zitten ze, de ambassadeurs van het Nederlandse voetbal. De Volkskrant rekende het in het begin van vorige week nog uit. Tegen de zeshonderd (!) Nederlanders werken in alle uithoeken van de wereld – van Oezbekistan tot China – op verschillende niveaus. In het vrouwenvoetbal, in de jeugdopleiding, in de scouting, aan de top. Van Gaal coacht straks Manchester United, maar ook de technisch directeur van India is een Nederlander, net als die van Australië.

Ongetwijfeld zijn er ook Brazilianen die in de Golfof in Japan in ruil voor veel (olie)dollars voetbalfuncties bekleden, maar ook in de opleiding?

Nederland als gidsland. Terecht, want de successen bestendigen zich en de kloof met de qua bevolking veel grotere top, wordt steeds kleiner. Na de finale in Zuid-Afrika, nu een derde plaats hier. Misschien moet Dilma daar maar eens een onderzoekscommissie naar toe sturen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier