Nederland – Argentinië: Van Gaal heeft plan om Messi af te stoppen

Lionel Messi en Angel Di Maria. © BELGAIMAGE

Volgens de Nederlandse bondscoach Louis van Gaal is zijn team geen duidelijke favoriet.

Er wordt bij Oranje zowaar gehoopt op een wonder van Lourdes om de aan de lies geblesseerde Nigel de Jong alsnog fit te krijgen voor de slag op het middenveld tegen de lepe en fysiek stevige Javier Mascherano.

Verder liet de Nederlandse bondscoach Louis van Gaal uitschijnen dat er nog vraagtekens moeten worden geplaatst bij de volledige paraatheid van aanvoerder Robin van Persie en Daryl Janmaat (beiden maag- en darmklachten), verdediger Ron Vlaar (knieklachten) en middenvelder Leroy Fer (hamstringletsel).

Maar zoals meestal wel gebeurt, zullen de Oranje-internationals wel tijdig opgelapt geraken, zeker voor de halve finale van een WK. “Topsporters die conditioneel in orde zijn, kunnen op de derde en vierde wedstrijd na een vorig duel weer fris en fruitig zijn”, weet de ervaren Van Gaal. “En dat zijn mijn spelers.”

Volgens de toekomstige coach van Manchester United is zijn team geen duidelijke favoriet. “In de halve finales van een evenement als dit zijn alle landen tegen elkaar opgewassen, net als in de kwartfinales en de achtste finales. Alleen moet het dubbeltje de goede kant opvallen.” Aanvankelijk hield Van Gaal zich op de officiële persconferentie zich ook op de vlakte over de aanwezigheid van sterspeler Lionel Messi, met als excuus “ik praat niet over individuen, alleen over teams”.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. “Messi is niet voor niks wel eens gekozen tot Wereldvoetballer van het Jaar”, oppert Van Gaal. “Hij heeft iets extra’s en laat het zien op dit hoogste podium van de voetbalsport. In het verleden wilde het niet altijd lukken met de nationale ploeg. Alleen wil hij daar nu duidelijk verandering in brengen. Wij willen dat niet natuurlijk. In ieder geval hebben wij een plan klaar.”

Zijn Argentijnse collega-bondscoach Alejandro Sabella maakt zich daar alleszins weinig zorgen over. Hij is vooral op zijn hoede voor Nederland. “We krijgen te maken met een aanvallend zeer sterke ploeg. Vooral moeten we oppassen dat Arjen Robben zijn snelheid niet optimaal kan benutten. Hij is heel belangrijk voor hen, net zoals Neymar dat was voor Brazilië en Messi van ons. Maar Leo is de beste van iedereen.”

Sabella bewierookte ook graag Van Gaal. “Een fantastische mentor, die zijn ploegen op verschillende manieren kan laten spelen. Ik vind hem vooral erg slim.”

Om de geblesseerde Angel di María te vervangen, opteert Sabella meer dan waarschijnlijk opnieuw voor Benficamiddenvelder Enzo Pérez. Verdediger Marcos Rojo keert terug na schorsing en aanvaller Sergio Agüero is hersteld van een licht letsel.

Sabella kwam ondertussen wel stevig onder de indruk van Duitsland. “Ze waren superieur. Voetbal is duidelijk geen logische sport meer. Soms gebeuren daar zaken die niemand kan voorzien. Maar net daarom is het ook zo’n leuke sport. De spelers drongen er op aan om de andere halve finale met z’n allen te bekijken. Ze kennen hun opdracht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier