Nederland-Chili: Van Gaal gedribbeld

Louis van Gaal © AFP
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Nederland en Chili voetballen om 18 uur voor groepswinst in groep B. Hoofddoel is Brazilië, dat pas om 22 uur speelt, ontlopen in de tweede ronde.

Louis van Gaal heeft maar één woord voor het feit dat de ploegen uit groep A hun wedstrijden afwerken ná de ploegen uit groep B: “Belachelijk!” Om vervolgens uit te halen naar de FIFA: “Je ziet voor de wedstrijden steeds van die reclamestuntjes van de FIFA over fair play, maar dan moeten ze niet dit soort grappen uit gaan halen. Dit is geen fair play.”

Voor de wedstrijd tegen Chili moet Van Gaal drie spelers vervangen: Robin van Persie, Bruno Martins Indi en Jonathan de Guzman. De eerste is geschorst, de tweede is geblesseerd en de derde kreeg al een keer geel. Hun vervangers heten Jeremain Lens, Dirk Kuyt en Georginio Wijnaldum.

Wie die namen bekijkt, zou kunnen besluiten dat het Nederlands elftal terugkeert naar het oude vertrouwde 4-3-3-systeem. Maar dat is niet het geval. Van Gaal houdt vast aan het spelsysteem waarvoor hij vanaf het eerste moment van de voorbereiding op het WK heeft gekozen: de 5-3-2-formatie.

Dirk Kuyt gaat namelijk… op de linksback spelen. Met die verrassende move wilde Van Gaal de Chilenen verrassen, maar de bondscoach werd gedribbeld door de Nederlandse media, die op een of andere manier de laatste besloten training van Oranje konden volgen en de plannen van Louis prompt bekendmaakten.

Ook daarover was Van Gaal niet te spreken: “Ik vind het niet prettig dat als wij besloten trainen er alsnog info naar buiten komt en de tegenstander zo weer iets wijzer wordt. Dat werkt tegen.”

Want die tegenstander krijgt het nodige respect. “Chili is een heel goede ploeg, de zwaarste tegenstander in deze poule, zoals ik voor het toernooi ook al heb gezegd.” Op de loting in december liet Van Gaal trouwens optekenen (bekijk en – vooral – beluister het fragment hieronder waarin Louis nog eens zijn beste Spaans bovenhaalt) dat hij destijds als coach van Bayern München gepleit had voor de komst van Arturo Vidal, toen nog bij Bayer Leverkusen. Uiteindelijk ging Juventus met de Chileen aan de haal.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het toeval wil dat net Vidal er vanavond waarschijnlijk niet bij zal zijn. De middenvelder werd na een knieblessure in allerijl klaargestoomd voor dit WK en zou gebaat zijn bij wat extra rust. Hij zal vervangen worden door Jorge Valdivia of Felipe Gutiérrez.

Chili moet sowieso voluit voor winst gaan wil het eerste in de groep worden. Benieuwd of er daarbij weer een glansrol weggelegd zal zijn voor Claudio Bravo, de 31-jarige Chileense doelman die tegen Spanje een puike prestatie neerzette. Vorige week raakte bekend dat de ‘kleine condor’ een transfer versierde naar Barcelona, waar hij tweede keeper wordt na Marc-André ter Stegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier