Nederland gunt gastland Brazilië ook het brons niet

© AFP

Nederland heeft in Brasilia het brons veroverd op de Wereldbeker voetbal. Onze noorderburen versloegen gastland Brazilië in de wedstrijd om de derde plaats met 3-0. Bij de rust stond Oranje 2-0 voor.

Brazilië moest het ook tegen Nederland zonder Neymar doen. De sterspeler kwam zijn team wel aanmoedigen in het Estadio Nacional en werd door het publiek met applaus onthaald. De Braziliaanse bondscoach Luis Felipe Scolari moest het met boegeroep en een fluitconcert stellen. Na de 7-1 pandoering tegen Duitsland wijzigde Scolari zijn team op liefst zes plaatsen.

Kapitein Thiaga Silvo, tegen Duitsland geschorst, nam zijn stek weer in ten koste van Dante, maar ook Hulk, Fred, Marcelo, Fernandinho en Bernard moesten op de bank plaatsnemen. Ramires, Jo, Mawxell, Paulinho en Willian kregen hun kans.

Louis van Gaal wou het elftal dat pas na strafschoppen verloor van Argentinië slechs op één plaats wijzigingen. Jordy Clasie begon op de positie van Nigel de Jong, die geen risico nam na zijn liesblessure. Tijdens de opwarming viel echter Wesley Sneijder met een hamstringblessure uit. Jonathan de Guzman werd zijn vervanger.

De wissels van Scolari hadden niet het beoogde shockeffect. Na een dik kwartier keek een onsamenhangend Braziliaans elftal al tegen een 2-0 achterstand aan. In de 3e minuut mocht Robin van Persie van op de penaltystip zijn vierde van het toernooi laten noteren. Dat gebeurde nadat Thiago Silva de doorgebroken Arjen Robben neergehaald had. Met geel toonde de Algerijnse scheidsrechter Djamel Haimoudi zich genadig voor Thiago Silva. In de 17e minuut verdubbelde Daley Blind de voorspong door een assist van De Guzman beheerst in doel te trappen.

Brazilië startte de tweede helft met Fernandinho voor Luiz Gustavo en na twaalf minuten mocht Hernanes Paulinho komen vervangen. De Brazilianen gingen op zoek naar de aansluitingstreffer. Een schot van Ramires ging voorlangs. Oscar werd binnen de zestien gestuit door Daley Blind, die zich bij de actie blesseerde, maar de scheidsrechter gaf geen krimp. Terwijl Blind het terrein op een draagberrie verliet, gaf hij Oscar geel voor een schwalbe. Ook de ingevallen Hulk kon het tij niet meer keren.

Zeven minuten voor tijd ontzegde de Algerijse ref Oranje een tweede strafschop, nadat Robben binnen de 16 van de sokken gelopen werd. Toch werd het nog 3-0. Het was Georginio Wijnaldum die in blessuretijd de afgang voor Brazilië nog wat pijnlijker maakte. Nog in blessuretijd mocht derde doelman Michel Vorm komen opdraven. Van Gaal gebruikte zo alle 23 spelers uit zijn selectie. (Belga/TE)