Nederland met strafschop naar kwartfinales

Nederland plaatste zich in extremis met 2-1 ten koste van Mexico voor de kwartfinales. Mexico bezweek in de slotfase onder de Nederlandse druk.

Nederland heeft zich zondag gekwalificeerd voor de kwartfinales van het WK voetbal in Brazilië. In Fortaleza versloeg Oranje Mexico met 2-1. In de 94e minuut scoorde invaller Huntelaar de winnende treffer van op de stip. Nederland speelt volgende week zaterdag (5 juli) in Salvador om een plaats in de halve finales tegen Costa Rica of Griekenland. Die twee teams treffen elkaar zondagavond (22u) in Recife.

In het bloedhete Castelaostadion waren de betere kansen voor de rust voor de Mexicanen. Oranje, dat al na 9 minuten regulator De Jong verloor met een liesblessure, kwam enkele keren goed weg. Zo zag Hector Herrera een schot net naast gaan en had Ajax-goalie Jasper Cillessen een goede reactie in huis op pogingen van Salcido en dos Santos.

Nederland stelde daar weinig tegenover. Mexico hield het koningskoppel Robben/van Persie, dat in de groepsfase veel indruk had gemaakt, al bij al makkelijk in bedwang. In de toegevoegde tijd kreeg Oranje wel een goeie mogelijkheid na slecht uitvoetballen van Marquez. Van Persie speelde Robben aan, die in de zestien neerging na een contact met Moreno. De Portugese ref Proença legde de bal echter niet op de stip.

Diezelfde Proença had na een halfuur voor een primeur op dit WK gezorgd door het spel even stil te leggen om de spelers de kans te geven wat te drinken.

Meteen na de pauze brak de wedstrijd open. Giovani dos Santos trapte Mexico al na drie minuten op voorsprong. Tussen enkele Oranjeverdedigers haalde de middenvelder van Villarreal van buiten de 16 verwoestend uit (0-1). Van Gaal reageerde en wisselde verdediger Paul Verhaegh voor Memphis Depay, een extra aanvallende kracht. Meteen daarna stond de gelijkmaker bijna op het bord. De Vrij kon na een hoekschop vrij inkoppen maar de Mexicaanse doelman Guillermo Ochoa hield Oranje met een ultieme reflex van een goal.

Nederland vatte moed en vergrootte de druk op de Mexicanen. Sneijder en Robben zetten zich aan het kanon, maar de goal wilde niet vallen. Een kwartier voor tijd, net voor de tweede drinkpauze, gooide van Gaal met Klaas-Jan Huntelaar zijn laatste troef in de strijd voor een leeggestreden van Persie.

Twee minuten voor het einde van de reguliere speeltijd werd de Nederlandse aanvalslust beloond. Na een hoekschop viel het leer voor de voet van Sneijder, die niet twijfelde (1-1). Net toen iedereen zich leek op te maken voor verlengingen, ging de bal in de vierde minuut van de toegevoegde tijd plots op de stip.

Robben ging in de zestien theatraal neer na een heel licht contact met Marquez. Scheidsrechter Proença twijfelde niet en wees naar de stip. Huntelaar knalde ijskoud binnen (2-1) en trapte de verliezend finalist van 2010 naar de laatste acht. (Belga/BO)