Nederland naar finale wereldkampioenschap

© Epa

Nederland heeft zich dinsdagavond geplaatst voor de finale na winst tegen Uruguay.

Nederland gaat naar de finale van het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. Het won dinsdag in de halve finale van Uruguay. Het is voor de eerste maal sinds 1978 dat Nederland in de WK-finale staat.

Nederland won met 3-2 tegen de Zuid-Amerikanen. Giovanni Van Bronckhorst opende de score. Diego Forlan kon de achterstand wegwerken, maar na de rust scoorden Wesley Sneijder en Arjen Robben. De 3-2 van Pereira enkele minuten voor affluiten kwam te laat.

In de finale speelt Nederland op zondag 11 juli in het Soccer City
Stadium van Johannesburg tegen Duitsland of Spanje, die woensdag in Durban tegen elkaar spelen. Uruguay speelt zaterdag in Port Elisabeth de wedstrijd om de derde plaats.

Het is de derde maal dat Nederland de finale van een Wereldbeker
speelt. In 1974 verloren onze noorderburen met 2-1 van West-Duitsland, in 1978 met 3-1 na verlengingen van Argentinië.

Dat Nederland de finale speelt is slecht nieuws voor scheidsrechter Frank De Bleeckere. Omdat de Belg ook in de Nederlandse competitie fluit, ziet de Wereldvoetbalbond hem liever niet in een wedstrijd van Oranje.