Nederland onderuit tegen Denemarken (0-1)

© AFP

Nederland was de hele wedstrijd de betere ploeg, maar scoren wilde maar niet lukken. Het verloor met 0-1 van Denemarken.

Vicewereldkampioen Nederland heeft in het Oekraïense Charkiv de openingswedstrijd in groep B op het EK voetbal in Polen en Oekraïne met 0-1 verloren van Denemarken. Nederland was de hele wedstrijd de betere ploeg, maar Michael Krohn-Dehli benutte in de 24e minuut één van de schaarse Deense mogelijkheden.

Oranje kwam het best uit de startblokken en eiste in het wedstrijdbegin de bal op. Het team van bondscoach Bert van Marwijk dwong meteen een pak kansen af, maar Robin van Persie, Wesley Sneijder en Arjen Robben hadden in de afwerking evenwel geen succes. Na 24 minuten viel het doelpunt tegen de gang van het spel in aan de overkant.

Oud-Ajacied Krohn-Dehli (Brondby) legde de zwaktes van de Nederlandse verdediging meteen bloot. Met één kapbeweging zette hij de ganse afweer op het verkeerde been, om vervolgens door de benen van Stekelenburg de bal tegen de netten te trappen. Denemarken kwam na het doelpunt beter in de wedstrijd, maar de beste kansen bleven aan de overkant vallen.

Robben plaatste het leer echter tegen de paal, Van Persie stuitte op doelman Stephan Andersen.

Eenzelfde scenario ontwikkelde zich na de koffiepauze. Oranje trok met alle macht naar voren, maar scoren wilde maar niet lukken. Ook de inbreng van Bundesliga-topschutter Klaas-Jan Huntelaar, Rafael Van der Vaart en Dirk Kuyt kon daar niets meer aan veranderen. (Belga/INM)