Nederlandse bond wil FIFA-voorzitter Sepp Blatter weg

© Reuters

Als het van Michael Van Praag, voorzitter van de Nederlandse voetbalbond KNVB, afhangt is Sepp Blatter volgend jaar geen voorzitter meer van de wereldvoetbalbond FIFA.

Op een UEFA-congres in de Braziliaanse stad Sao Paulo vroeg Van Praag Blatter om zich in 2015 geen kandidaat meer te stellen voor de voorzittersverkiezing.

De nu 78-jarige Blatter gaat in 2015 volop voor een nieuwe ambtstermijn als FIFA-voorzitter, waardoor hij nog minstens tot 2019 in het zadel zou blijven zitten. Maar de Europese voetbalfederatie is niet voor dat idee te vinden, zo bleek dinsdag op het congres. Zeker niet omdat Blatter drie jaar geleden nog beloofd had om er in 2015 mee te kappen.

Blatter wordt met de FIFA steeds vaker gelinkt aan corruptieverhalen, niet in het minst rond de toekenningen van de WK’s van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar.

De Zwitser gaf op het UEFA-congres een acte de présence van 20 minuten, maar werd volgens aanwezigen bijzonder lauw ontvangen.

Reputatie omzeep

Onder meer de Nederlandse voetbalvoorzitter Michael Van Praag gaf ongezouten zijn mening. “Dit is geen persoonlijke aanval, maar het volstaat om te kijken naar de reputatie die de FIFA de voorbije jaren heeft opgebouwd. De mensen linken de FIFA aan corruptie en omkoping. Uw organisatie heeft een voorzitter, en dus bent u als voorzitter verantwoordelijk voor dat imago”, richtte de Nederlander zich rechtstreeks tot Blatter.

“Bovendien helpt u zichzelf niet vooruit door plots te verklaren dat Qatar de foute keuze was voor het WK 2022. Daarmee beschuldigt u eigenlijk uw eigen Uitvoerend Comité”, ging Van Praag voort. “Gisteren zei u dan weer plots dat de kritiek tegenover Qatar van racistische aard is. Uiteindelijk zullen mensen u niet meer serieus nemen. Dat is niet goed voor de FIFA en niet goed voor het voetbal. U zou beter geen kandidaat meer zijn voor de volgende voorzittersverkiezingen.”

Platini

Binnen de UEFA schuilen verschillende potentiële opvolgers voor Blatter. Zo is er uiteraard UEFA-voorzitter Michel Platini. Maar die zou er nog niet uit zijn of hij zich überhaupt wel kandidaat wil stellen. Ook Van Praag zelf, en de Duitse voetbalvoorzitter Wolfgang Niersbach, zouden in aanmerking komen voor een kandidatuur. “Maar Platini is onze kandidaat bij uitstek”, zegt Van Praag. “We verwachten een keuze van hem tegen het begin van september. Als Platini beslist om het niet te probeen, zullen alle Europese landen samen moeten beslissen welke kandidaat het meest geschikt zou zijn.”

Platini zelf gaf dinsdag op het congres geen commentaar. Toen de media hem na afloop wilden interpelleren liep de Fransman rustig voorbij met zijn handen in zijn zakken en de profetische woorden “Bonjour et au revoir.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier