Nederlandse scheidsrechters geven geen verantwoording meer op tv

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük: 'Ik vind het best wel negatief als je alleen maar voor de camera moet komen bij een slecht moment.' © GETTY

De scheidsrechters in het Nederlandse profvoetbal verschijnen na wedstrijden voortaan niet meer voor de tv-camera’s om uitleg te geven over bepaalde beslissingen. De afgelopen jaren deden ze dat wel, maar de Nederlandse voetbalbond (KNVB) heeft als werkgever van de arbiters besloten om hiermee te stoppen.

De bond stelde de clubs en rechtenhouders ESPN en NOS daarvan maandag op de hoogte. De KNVB gaat de lijn volgen die de Europese bond UEFA en de wereldvoetbalbond FIFA hanteren. De UEFA en de FIFA staan het scheidsrechters niet toe om na internationale wedstrijden voor de camera te verschijnen om spelsituaties te bespreken. In België komen scheidsrechters na wedstrijden ook nooit uitleg geven bij de partij.

De Nederlandse scheidsrechter Serdar Gözübüyük vertelde enkele dagen geleden bij Ziggo Sport al dat het arbitragekorps niet meer voor de tv-camera’s wil verschijnen. ‘In Nederland is het best uniek dat we na afloop voor de camera komen. Vaak alleen als het negatief is. Na een discutabel moment hoor je 5 minuten na de wedstrijd geklop op de deur. Dan is het een commentator of verslaggever die zegt: kom je zo sorry zeggen? Het is altijd negatief’, aldus Gözübüyük. ‘Ik vind het best wel negatief als je alleen maar voor de camera moet komen bij een slecht moment.’

Volgens de KNVB komen de scheidsrechters in uitzonderlijke gevallen nog wel toelichting geven op tv, maar alleen om een spelregel of procedure uit te leggen als hier onduidelijkheid over is. In dat geval moeten de rechtenhouders eerst een aanvraag indienen bij de afdeling persvoorlichting.