Newcastle staat officieel te koop

Mike Ashley: voorlopig nog eigenaar van Newcastle United. © belgaimage
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Het is Mike Ashley al vaak menens geweest met de verkoop van Newcastle. Lukt het deze keer?

Mike Ashleyout! De fans van Newcastle United vragen er al sinds 2008 om, toen de Magpies afscheid namen van Kevin Keegan, een mythe aan Tyneside. Ashley, op dat moment een jaar eigenaar, raakte toen betrokken in een oorlog met de fans en hun relatie kwam nooit meer goed.

De stichter van Sports Direct (de sportwinkelketen die inmiddels zakelijk in slechter weer terechtkwam) leidde Newcastle een decennium lang op een controversiële manier. De ambities waren telkens groot, maar het budget werd niet altijd wijs gespendeerd, zodat de ploeg twee keer zakte. Zowel in 2010 als in 2017 werd United wel direct weer kampioen in The Championship. Een vijfde plaats in 2012 was het beste resultaat onder Ashley.

Verscheidene keren wilde hij de boel verkopen. Belangstelling genoeg, Newcastle is een van de potentiële groten met een gemiddelde van boven de 50.000 toeschouwers. Maar vaak stelde Ashley, een keihard onderhandelaar, te hoge eisen.

December

Lukt het nu wel, nu de belastingdiensten een onderzoek zijn gestart naar ontduiken van de regels en zijn zaken een terugval kennen? De ploeg staat al een jaar te koop, maar onlangs werd dat ook officieel zo gemeld. Er werd zelfs een deadline op gezet: in december moet de deal rond zijn, zodat Rafael Benítez in januari met een dikker transferbudget de markt op kan. Met een viertal kandidaten (onder meer uit Dubai en uit China) wordt onderhandeld.

Benítez kijkt ernaar uit. De Spanjaard, die na de degradatie aanbleef, was deze zomer zeer ontevreden over wat hij ‘maar’ mocht spenderen. Hij moest vooral de loonmassa naar beneden halen en kreeg niet de topkeeper die hij vroeg.

De kern is niet heel evenwichtig, zo moest Chancel Mbemba (ex-Anderlecht) al een paar keer depanneren als linksachter. Aleksandar Mitrovic is er ook nog steeds, maar na een schorsing heeft hij het lastig om de nieuwe spits Joselu (ex-Real Madrid) weer uit de ploeg te spelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier