Neymar: straffer dan Ronaldo

Neymar © Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Wordt de hegemonie van Ronaldo en Messi op het gala van de Gouden Bal straks doorbroken door Neymar Jr? Sport/Voetbalmagazine legt de prestaties van de 23-jarige Braziliaan naast die van zijn uitdagers toen zij de trofee wonnen op diezelfde leeftijd.

Tot en met 2009 was de Ballon d’Or (Gouden Bal) een organisatie van de Franse sportkrant L’Équipe en bestond er parallel de Player of the Year Award van wereldvoetbalbond FIFA. In 2010 werden die twee verkiezingen samengevoegd tot één prestigieuze prijs: de FIFA Ballon d’Or. Enkel Lionel Messi (3x) en Cristiano Ronaldo (2x) wisten de trofee sindsdien te winnen. Meer zelfs, sinds 2008, toen het nog gewoon Ballon d’Or was, strijden ze onder hun tweetjes om die eretitel. Cristiano was 23 jaar en speler van Machester United toen hij zijn eerste won voor zijn prestaties in het jaar 2008. Messi was 22 jaar toen hij zijn eerste Ballon d’Or mocht ontvangen voor het jaar 2009.

Fabelachtige cijfers

Nu staat er eentje te popelen om de scepter over te nemen: Neymar Jr. Ploegmaat van Messi bij FC Barcelona en al tweevoudig Zuid-Amerikaans speler van het jaar. 2015 zou later wel eens bestempeld kunnen worden als het jaar dat een nieuw tijdperk aanbrak.

Om het een en ander in perspectief te plaatsen, legden we de (club)statistieken van de 23-jarige Neymar naast die van Ronaldo en Messi op het moment dat ze als 23-jarige een Ballon d’Or mochten ontvangen.

Voor Lionel Messi was dat het jaar 2010. Daarin kwam hij alles samen geteld aan 53 wedstrijden, waarin hij 58 goals maakte en 24 assists uitdeelde. Fabelachtige cijfers. Cristiano Ronaldo kwam in het jaar 2008, toen nog als speler van Man U, aan 50 wedstrijden, 34 goals en 11 assists.

Leggen we daar de stats van Neymar in het afgelopen jaar tegenover, dan merken we dat hij amper moet onderdoen voor beide supersterren. Meer zelfs: hij doet alvast beter dan de Portugees destijds. Neymar komt in 2015 aan 55 wedstrijden, 41 goals en 21 assists. Wint Neymar met die cijfers aanstaande maandag, net als CR7 destijds, zijn eerste Ballon d’Or op 23-jarige leeftijd? Als het een voorteken mag zijn: beide stervoetballers zijn jarig op dezelfde dag (5 februari).

Stats van de drie genomineerden voor de Gouden Bal in 2015:

Neymar: 55 matchen, 41 goals, 21 assists

Lionel Messi: 61 matchen, 52 goals, 26 assists

Cristiano Ronaldo: 57 matchen, 57 goals, 17 assists

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier