Nieuw (sportief) beleid haalt FC Köln uit degradatiemoeras

Sebastiaan Bornauw: een steunpilaar in de verdediging van FC Köln. © BELGAIMAGE
Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Met een nieuwe trainer en een nieuwe sportief directeur wipt FC Köln weg uit de degradatiezone. Eindelijk moet er orde komen in deze chaotische vereniging.

Met een thuiswedstrijd tegen VfL Wolfsburg wil FC Köln volgende zaterdag zijn opmars verder zetten. De club uit de Domstad pakte in de laatste drie wedstrijden van 2019 negen op negen en begon 2020 met een overtuigende zege op Wolfsburg (3-1). De club staat nu op de dertiende plaats. Met Sebastiaan Bornauw als een solide schakel in de verdediging en met Birger Verstraete die na een blessure weer knokt om een basisplaats.

De wederopstanding van FC Köln heeft te maken met de komst van de nieuwe trainer Markus Gisdol, midden november, en met, op hetzelfde moment, ex-speler Horst Heldt als sportief directeur. Voor deze laatste job zocht de club naar een visionair met een kijk op de modernste voetbalontwikkelingen en een blik die tot ver over de grenzen reikt. Heldt past niet echt in dat profiel, maar hij kent de club waarvoor hij tussen 1990 en 1995 voetbalde. Zijn contract loopt tot medio 2021. Net zoals de overeenkomst met Markus Gisdol die in januari 2018 door Hamburg werd ontslagen en sindsdien zonder job zat. Hij vormde zich verder, is een trainer die van risicovol voetbal houdt en met Hamburg en eerder ook met Hoffenheim ervaring heeft met degradatievoetbal. Wat dat betreft wilde de club geen risico nemen.

Lang gold FC Köln als een quasi onbestuurbare vereniging. Het rommelde vooral binnen het bestuur, het kwam tot verbale oorlogen waarin nogal wat mensen werden beschadigd. Tot de 63-jarige ondernemer Werner Wolf in september voorzitter werd. Wolf, ook een marketingspecialist, ruimde op een bedachtzame manier de scherven op en herstelde voorlopig de rust aan de Rijn. Opmerkelijk was dat hij een streep trok onder een miljoenenproject in China, omdat de club zich niet wil associëren met een totalitair regime. Dat is moedig en ergens ook symbolisch voor een andere wind die door FC Köln waait.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier