Nieuw: voetballer koopt plaats in A-kern

© Belga Image
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De Spaanse profliga faciliteert de komst van voetballers uit Saudi-Arabië.

Voetbal is big business en al jaren vinden de rijken op deze aardkloot de weg naar de stadions. Ook de oliesjeiks. Eerst haalden ze voetballers en toptrainers naar hun land, in een volgende fase sponsorden ze in Europa clubs, via het shirt of via de naamgeving van de stadions, kochten ze die op of financierden ze megadeals zoals die van Neymar.

De volgende stap in de evolutie van het voetbal is die van de komst van de voetballer-sponsor. In de rand van een akkoord over het uitzenden van La Liga in de golfstaten sloot de Spaanse profliga een akkoord met de Saudische sportautoriteiten. Spaanse sportieve verantwoordelijken werden uitgenodigd om spelers te selecteren op een tornooi en ze vonden er negen. Vijf komen er straks terecht bij drie eersteklassers (Villarreal, Levante en Leganés) en vier tweedeklassers (Numancia, Rayo, Sporting en Valladolid) nemen er ook eentje. In ruil voor de sportieve uitwisseling zijn er sponsordeals en marketingakkoorden met Saudi-Arabië, dat in januari haar voetbalstadions nog openstelde voor vrouwen.

De speler-sponsor doet daarmee zijn intrede: de facto betaalt de voetballer (of zijn land) voor een plaats in de A-kern van een Spaanse profclub. De Spaanse spelersvakbond stond meteen op zijn achterste poten. De komst van de Saudi’s verhindert eigen spelers – bijvoorbeeld uit de jeugdopleiding – om door te breken.

De profliga, die het akkoord sloot met de overkoepelende Saudische Sports Autority die haar clubs verplichtte de spelers af te staan, zag er géén graten in. De toppers die bij de eersteklassers terechtkomen, zijn voetballers die we straks op het WK zullen zien, ze hebben hun sportieve waarde. Bovendien blijft het trainers vrij om de spelers op te stellen of niet, er is geen verplichting.

De Saudi’s vinden het ook een win-winsituatie. Zij gaan uit van het standpunt dat geen enkele Spaanse ploeg anders interesse had in haar spelers. Door deze regeling af te spreken en er commerciële deals aan te koppelen, steunen ze de verdere sportieve ontwikkeling van een paar voetballers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier