Nieuwe club van Duchâtelet is voormalige Europese subtopper

© BELGA

“Ik wil helpen opdat de witte vlek die Thüringen op de Bundesligakaart is een geel-blauwe vlek wordt.” Met die woorden nam Standardvoorzitter Roland Duchâtelet ook de Duitse traditieclub Carl Zeiss Jena in handen. Jena is een voormalige Europese subtopper: een overzichtje.

18 Europese campagnes en 87 Europese wedstrijden werkte Carl Zeiss Jena af tussen 1961 en 1988: goed voor een Europabekerfinale tegen Dinamo Tbilissi, een halve finale (onder de naam SC Motor Jena) en drie kwartfinales. In die 18 campagnes trof het drie keer een Belgische club. Telkens trok Jena aan het langste eind.

In 1977/78 schakelde het in de tweede ronde van de UEFA Cup het RWDM van Jan Ruiter, Jan Boskamp en Willy Wellens uit na penalty’s (twee keer 1-1). In de derde ronde nam het vervolgens de maat van het Standard van Preud’homme, Gerets, Sigurvinsson en Riedl. In de kwartfinales was de latere Franse finalist Bastia een maat te groot.

Een jaar later schakelde Jena in de eerste ronde Lierse uit. Dat verloor in Jena met Carl Engelen, Herman Helleputte en Erwin Vandenbergh met 1-0. “We geraakten amper tot de middenlijn, zo sterk waren die”, herinnert Helleputte zich. Thuis kwam Lierse 2-0 voor tegen een veel kwetsbaarder Jena, maar het werd in de slotfase nog 2-2. Een ronde later ging Jena eruit tegen MSV Duisburg.

In 1988/89 nam Jena voorlopig afscheid van Europa. In de achtste finale van EC II verloor het van het Italiaanse Sampdoria.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier