Nieuwe grenzen in Europa: ‘Hier begint/eindigt het EK’

Café Benelux © Café Benelux

Café Benelux, in Zeeuws-Vlaanderen, weet haar Nederlandse gasten te plagen met een nieuwe grens: die waar het EK eindigt (aan Nederlandse zijde) en die waar het EK begint (op Belgische bodem). ‘Typisch Bels.’

Waar in het Nederlandse Maastricht een Nederlandse caféuitbater de grens symbolisch heeft verlegd om bij België te horen, dat in tegenstelling tot Nederland deelneemt aan het Europees Kampioenschap Voetbal, heeft een café in Koewacht op de grens tussen Oost- en Zeeuws-Vlaanderen een totaal nieuwe grens opgetrokken: waar het EK begint en eindigt.

Pal op de grens tussen België en Nederland bevindt zich een café waar drie Belgische vlaggen wapperen en de Nederlandse vlag halfstok hangt, zo stelde de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) vast. ‘Vlamingen en Ollanders drinken al jarenlang in harmonie hun pinten in Benelux,’ schrijft de regionale krant. Dat belet niet dat de caféhouders de Nederlanders plagen. Bijvoorbeeld met het spandoek dat ze tussen hun café en een lantaarnpaal opspanden. Aan de ene kant staat “Hier start het EK” en aan de andere kant “Hier eindigt het EK”.

‘Het is spijtig dat Nederland er niet bij is, aldus een van de uitbaters in PZC. ‘Dat zijn voor ons drie wedstrijden minder. Maar het is terecht dat ze niet geplaatst zijn. Dat heb ik van horen zeggen, want ik volg voetbal niet.’ (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier