Nog één jaar vlammen bij The Citizens voor David Silva

© belgaimage
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De 33-jarige Spaanse middenvelder begint aan zijn laatste seizoen bij Manchester City. Wie kan straks zijn plaats innemen?

‘Tien jaar is genoeg voor mij. Het is de perfecte tijd om te gaan.’ David Silva maakte zijn afscheid van Manchester City vorige week officieel. Hij doet er nog een jaartje bij, maar dan is het genoeg geweest. In de zomer van 2010 kwam de Spaanse technicus over van Valencia voor bijna dertig miljoen euro. Sindsdien won hij met Manchester City vier titels, twee FA Cups en vier League Cups.

Eén van de ‘grootste’

De middenvelder, die na het WK 2018 ook al stopte als international, zorgde jarenlang voor de creatieve ingevingen bij The Citizens. Dribbels, een-tweetjes, splijtende passes en ook goals, 71 in 396 wedstrijden. Toen hij het nieuws vernam, zwaaide Pep Guardiola dan ook met lof: ‘Hij is een van de grootste spelers, niet alleen in het Spaanse voetbal, maar van heel Europa. Het is voor een speler met zijn kwaliteiten ( Silva is 1,73 meter groot, nvdr) niet makkelijk om zo te presteren in de Premier League, maar hij heeft het ongelooflijk goed gedaan.’

Volgens Joey Barton moet Manchester City geen geld uitgeven aan een opvolger. Die hebben ze namelijk al in huis, vindt het voormalige woelwater met een verleden bij City. ‘City heeft nog geen opvolger voor Vincent Kompany, maar met Phil Foden lijkt er voor David Silva wel een troonopvolger klaar te staan’, zegt Barton aan Sky Sports.

Foden of Isco?

De nu 19-jarige Foden mocht afgelopen seizoen al 25 keer opdraven in het shirt van The Citizens. Barton denkt dat de getalenteerde jongeling vanaf januari meer en meer speelkansen gaat krijgen om zo de fakkel over te nemen van Silva.

Als jeugdspeler opklimmen bij City is zeldzaam.
Als jeugdspeler opklimmen bij City is zeldzaam. “Foden kan het”, aldus Joey Barton.© BELGAIMAGE

Maar voor de Spaanse pers is dat nog geen uitgemaakte zaak. ‘Guardiola wil Isco‘, titelde Marca vorige week op de cover van het blad. Real Madrid zou van plan zijn de 27-jarige middenvelder te verkopen, hoewel Zinédine Zidane zich daartegen zou verzetten.

Hoe dan ook, als Foden het straks tot de hoofdmacht schopt, zou hij wel een van de zeldzame jonge spelers zijn die de laatste jaren doorbrak bij Manchester City. Jadon Sancho vertrok in 2017 daarom nog naar Borussia Dortmund.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier