‘Nooit dachten de Rode Duivels collectiever’

Eden en Thorgan maakten samen drie goals. © Belga Image

Jacques Sys stelt vast dat er veel eendracht is in de nationale ploeg, laat zijn licht schijnen over Hannes Wolf en vindt Kenny de Ketele een zeer onderschatte renner.

De Rode Duivels sluiten dinsdag tegen Cyprus hun kwalificatiecampagne allicht met een 30 op 30 af. Een indrukwekkende reeks.

‘Absoluut, al moet je dat toch een beetje kaderen: dit was niet bepaald de sterkste groep. Maar zo’n parcours wekt natuurlijk grote verwachtingen voor het komende EK. Wat me vooral opvalt is het plezier waarmee er wordt gevoetbald, de collectiviteit waarvan in alle omstandigheden wordt blijk gegeven. Je zag het op een gegeven moment toen Kevin De Bruyne kon scoren, maar met een schitterende voorzet toch Eden Hazardvoor de keeper zette. Nooit werd er collectiever gedacht.

‘Deze groep getuigt van een steeds grotere eendracht en jaagt niet op persoonlijk succes. Lang voorbij zijn de communautaire toestanden die vroeger zo kenmerkend waren, al was het eigenlijk al Marc Wilmots die daar komaf mee maakte. En Roberto Martínez staat daar natuurlijk helemaal boven. Het zou interessant zijn om deze ploeg eens tegen een topland aan het werk te zien, maar dat is in de aanloop naar dit toernooi kennelijk niet de bedoeling. Los daarvan zal het natuurlijk de vorm van bepaalde spelers die bepalend zal zijn voor de prestaties op het EK. Eden Hazard en Kevin De Bruyne in de eerste plaats. En Axel Witsel die echt een andere voetballer werd sinds hij bij Borussia Dortmund speelt. ‘

Dinsdag stelt KRC Genk met de Duitser Hannes Wolf zijn nieuwe trainer voor.

‘Hetgeen betekent dat er in de hoogste klasse drie Duitse trainers aan het werk zullen zijn. Dat is nog nooit gebeurd. Ook in de Champions League zijn Duitse trainers in trek: Jürgen Klopp bij Liverpool, Thomas Tuchel bij PSG. Wolf geldt als een adept van Klopp, dat wil toch iets zeggen, ook al maakte hij als hoofdtrainer bij Stuttgart en Hamburg tot dusver niet echt indruk.

‘Het valt voor KRC Genk te hopen dat de casting dit keer goed is gebeurd, nadat ze zich toch op Felice Mazzu hadden verkeken. Die heeft kennelijk nooit de sprong naar de top kunnen maken. Maar met Wolf is het toch ook afwachten. Hij heet een moderne trainer te zijn, maar een garantie op succes is dat natuurlijk niet.’

Zondagavond wonnen Kenny De Ketele en Robbe Ghys de Zesdaagse van Gent. En niet Iljo Keisse met Mark Cavendish.

‘Een zesdaagse wordt altijd beslist in het laatste kwartier. Al hetgeen er zich voordien afspeelt, is een lange aanloop. Je zag Cavendishop het einde van de finale kraken. Dan mag je het natuurlijk vergeten. Maar de overwinning van De Ketele en Ghysis meer dan verdiend.

‘De Ketele is een van onze meest onderschatte renners. Hij heeft lang moeten vechten om erkenning omdat zijn motor te beperkt leek om als baanrenner naar de top door te stoten. Maar hoe ouder De Ketele werd, hoe beter hij ging rijden. In de ploegkoersen is hij een van de besten. En een zesdaagse wordt nog altijd daarin beslist. Je moet gewoon door een muur kunnen gaan. Dat is iets waarin nu ook Robbe Ghys veel vooruitgang maakt.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier