Noors wonderkind Martin Odegaard naar Real Madrid

Martin Odegaard © Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Het pleit is beslecht, Real Madrid haalt Martin Odegaard binnen. Het Noorse talent van zestien jaar kon ook naar Bayern München, Arsenal, Manchester United en Borussia Dortmund.

De vraag kan gesteld worden of het niet ’too soon and too much’ is voor Martin Odegaard. Het Noorse wonderkind debuteerde op vijftienjarige leeftijd in het eerste elftal van Stromsgodset, een topclub in de Noorse competitie, en deelde er meteen de lakens uit als nummer tien.

Ex-Rode Duivel Marvin Ogunjimi, eveneens aan de slag bij Stromsgodset, benadrukte in interviews dat Odegaard één van de grootste talenten is waar hij al mee samenspeelde. Van iemand die bij de Belgische nationale ploeg Eden Hazard en Kevin De Bruyne gewoon is, mag dat een serieus compliment heten.

Martin Odegaard
Martin Odegaard© Belga Image

Odegaard rijgt de records aaneen. Op zijn vijftiende jongste Noorse international ooit en op Europees niveau de jongste speler ooit tijdens een EK-kwalificatiewedstrijd. Al snel kwam hij op de radar van zowat alle Europese topclubs, zij zien in de technisch begaafde linkspoot de opvolger van Lionel Messi.

In Noorwegen eindigde de competitie in november, de voorbije vrije maanden gebruikte Odegaard om bij verschillende clubs een kijkje te nemen. Onder hen Liverpool (zijn favoriete club), Manchester United en Bayern München. Bayern leek lange tijd in pole position te liggen, maar volgens de Spaanse media is het nu zeker: Odegaard tekent voor Real Madrid.

De Koninklijke bood de garantie dat Odegaard meteen met de A-ploeg kan meetrainen en zorgt voor een job voor vader Hans Erik, zelf een ex-profvoetballer. Bedoeling is wel om het jonge talent de rest van het seizoen bij de B-kern te laten afwerken – getraind door niemand minder dan Zinédine Zidane – en dan komende zomer te laten aansluiten voor de wedstrijden bij het eerste elftal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier