Noors wonderkind Odegaard (15) schrijft geschiedenis

Martin Odegaard © Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Martin Odegaard, onthoud die naam. De middenvelder van Stromsgodset kan straks tegen Malta of Italië de geschiedenisboeken in als jongste speler ooit in de EK-kwalificaties.

Odegaard was er op 27 augustus ook al eens bij in de selectie van Noors bondscoach Per-Mathias Hoegmo, toen voor een vriendschappelijke wedstrijd tegen de Verenigde Arabische Emiraten (0-0). Hoegmo nam de jongeling nu opnieuw op in zijn selectie voor de interlands tegen Malta en Italië. Als Odegaard daarin in actie komt, wordt hij de jongste speler ooit in de geschiedenis van de EK-kwalificaties: het vorige record staat op naam van de IJslander Sigurdur Jonsson, die in 1983 zestien jaar en 251 dagen oud was toen hij speelde tegen… Malta.

Als hij scoort, ligt nog een ander record aan diggelen: dat van jongste doelpuntenmaker in de EK-kwalificaties. Huidig recordhouder is Gareth Bale, die was zeventien toen hij in 2006 scoorde tegen Slowakije.

Vergeleken met Messi

Pas enkele maanden geleden, in april van dit jaar, tekende Odegaard zijn eerste profcontract. Bij de Noorse landskampioen Stromsgodset, tevens de nieuwe club van onze landgenoot Marvin Ogunjimi. Ook de ex-Rode Duivel kwam snel onder de indruk van diens kwaliteiten. “Hij is een van de beste spelers die ik ooit zag”, zei Ogunjimi op de Noorse televisie. “Hij haalt nu nog niet het niveau van Eden Hazard of Axel Witsel, maar hij heeft alles in zich om even goed te worden.”

Zijn prille leeftijd belet Odegaard niet om nu al de spelbepalende figuur te zijn bij zijn club. Dit seizoen was hij tot nog toe goed voor drie goals en zeven assists. De vergelijkingen met Lionel Messi zijn niet van de lucht: linksvoetig, snedige versnellingen, dribbelvaardig, een goed overzicht.

“Al voor dit seizoen stelde ik grote verwachtingen in Martin,” vertelde bondscoach Hoegmo deze week. “Ik ben niet verrast dat hij die inlost. Hij kan verdedigingen destabiliseren, dat is een kwaliteit die we in onze nationale ploeg kunnen gebruiken.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Uitkijken naar 17 december

En niet alleen de Noorse nationale ploeg kan er wel bij varen, zowat de hele Europese top hengelt naar de diensten van Odegaard. Zijn vader, ex-profvoetballer Hans Erik Odegaard, bekijkt het rustig aan: “Ik kan de namen van de clubs niet noemen, maar zowat elke club waaraan je kan denken, heeft ons gecontacteerd.”

Manchester United, Manchester City, Bayern München, Real Madrid… allemaal zouden ze al een concreet bod gedaan hebben. Rond de nek van Odegaard hangt een prijskaartje van vijftien miljoen euro. Voor al die clubs, net als voor Stromsgodset, is het uitkijken naar 17 december. Dan viert het wonderkind zijn zestiende verjaardag: de leeftijd waarop hij volgens de Noorse voetbalregels een buitenlandse transfer mag aangaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier