Noorse voetballers mogen niet meer met ref discussiëren

© AFP

Unieke samenwerking tussen Noorse voetbalbond en Nobelprijscentrum voor de Vrede om vreedzame relaties op en naast het voetbalveld te promoten.

De Noorse voetbalbond (NFF) gaat spelers verbieden om tijdens wedstrijden met scheidsrechters te discussiëren. Enkel de kapitein mag met de ref in discussie gaan, anders spelers zullen daarvoor bestraft worden met een gele of rode kaart.

Dat kondigt de NFF aan. Ook zullen op het einde van elke wedstrijd in de Noorse competitie beide kapiteins elkaars hand en die van de scheidsrechter moeten schudden.

Vrede promoten

De maatregel maakt deel uit van ‘Handshake for Peace’, een unieke samenwerking tussen de NFF en het Nobelprijscentrum voor de Vrede, die “de boodschap van vrede in de samenleving wil promoten”. Bondsvoorzitter Yngve Hallén: “Dit kan een mentaliteitswijziging teweeg brengen, zowel op als naast het veld”.

“Het plan is om er in de eerste klasse mee te starten, maar we hopen dat het plan navolging krijgt in de lagere klassen, bij de vrouwen en bij de jeugd”, zegt Bente Erichsen, directeur van het Nobelprijscentrum voor de Vrede. “De Noorse teams steunen dit idee, omdat ze het slechte imago van voetballers willen veranderen.” (DPA/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier