Oekraïne zet Zweden opzij (2-1)

© Reuters

Andrei Shevchenko was de man van de match in het duel tussen Oekraïne en Zweden. Met twee doelpunten bezorgde ‘Sheva’ zijn land een ‘historische ‘overwinning tegen Zweden (2-1) en de leidersplaats in de groep D.

Oekraïne heeft in het olympisch stadion in Kiev zijn eerste wedstrijd in groep D op het EK voetbal met 2-1 gewonnen van Zweden. Na een matige eerste helft zorgde Andrei Shevchenko na de kampwissel met twee doelpunten (55. en 62.) voor een Oekraïense feestnacht. Zlatan Ibrahimovic had na 52 minuten de score geopend.

De eerste kans in de wedstrijd was voor Zweden. Ibrahimovic zette zich goed door op links, maar Pyatov duwde zijn gevaarlijke voorzet goed weg. Oekraïne had iets meer dan 20 minuten nodig om de zenuwen van zich af te spelen. Oude rot Shevchenko werd alleen voor het doel van Isaksson gezet, maar ‘Sheva’ kraakte zijn schot. De beste kans in de eerste helft was nog voor Ibrahimovic, maar ‘Ibracadabra’ kopte een afgemeten voorzet tegen de paal.

De tweede helft was nog maar pas op gang gefloten toen een slechte voorzet van Larsson aan de tweede paal in de voeten van Källström belandde. De middenvelder van Lyon zette laag voor en Ibrahimovic duwde de 0-1 tegen de netten. De Zweden waren nog niet klaar met vieren toen ze zich op rechts lieten verrassen. Yarmolenko zette voor, Shevchenko toonde zijn klasse en kopte de gelijkmaker feilloos binnen (1-1).

De ‘Sheva-show’ was echter nog niet afgelopen, na een hoekschop kopte hij aan de eerste paal schitterend in doel (2-1). Zweden drong nog aan na de inbreng van Wilhelmsson (ex-Anderlecht), Svensson en Elmander. Ibrahimovic, Wilhelmsson, Elmander en Mellberg dreigden nog, maar de Oekraïense feestnacht kon niet meer verhinderd worden.

Sheva juicht, Ibrahimovic baalt
“Dit is een geweldige overwinning. Ik voel me fantastisch, alsof ik weer 20 ben”, aldus de 35-jarige voormalige aanvaller van AC Milan en Chelsea. Aan de overzijde baalde Zlatan Ibrahimovic. De ster van de Zweedse ploeg had zijn land na de rust op voorsprong gezet, maar zag Shevchenko enkele minuten later die voorsprong ongedaan maken. “Dit mocht niet gebeuren. Er komen nog twee duels waarin we op een beter resultaat moeten hopen.”

Volgens de Zweedse bondscoach Erik Hamren had zijn ploeg recht op een punt. “Beide teams waren zeer nerveus. In de tweede helft kwamen we goed uit de kleedkamers en hebben we onmiddellijk kunnen scoren. Spijtig genoeg liepen we toen al snel tegen de gelijkmaker aan en daarna had Oekraïne het psychologische voordeel. Ik ben teleurgesteld, want ik vond dat we een gelijkspel verdienden.” (Belga/INM)