Okaka niet in de Italiaanse selectie

© REUTERS

Bij de 28 spelers die Italiaans bondscoach Antonio Conte maandag bekend maakte, zit geen Stefano Okaka. De Anderlechtspits die de voorbije maanden regelmatig opgeroepen werd én speelde voor Italië, lag in de balans met Torinospits Ciro Immobile die, hoewel nog steeds geblesseerd, wel weerhouden werd in de preselectie.

Ook afwezig is de spelmaker van het afgelopen decennium, Andrea Pirlo, nu aan de slag in de Amerikaanse competitie met New York City. Pirlo was al enige tijd niet meer opgeroepen, maar omdat de twee centrale figuren op het middenveld, Claudio Marchisio (Juventus) en Marco Verratti (PSG) door blessures onbeschikbaar zijn, werd nog even gedacht dat Pirlo toch de selectie zou halen.

Wel aanwezig is middenvelder en veteraan Daniele De Rossi (AS Roma).

Bij de voorselectie zitten zeven spelers die nooit voorheen geselecteerd werden: doelman Marco Sportiello (Atalanta), verdedigers Lorenzo Tonelli (Empoli) en Armando Izzo (Genoa), middenvelders Davide Zappacoste (Torino), Danilo Cataldi (Lazio) en Marco Benassi (Torino) en aanvaller Leonardo Pavoletti (Genoa).

Op 23 mei deelt Conte mee wie mee mag naar het tweede deel van de stage, op 31 mei maakt hij zijn definitieve lijst van 23 EK-gangers bekend. Op 29 mei speelt Italië nog een oefenmatch tegen Schotland (op Malta), op 6 juni tegen Finland (in Verona).

Op de dag waarop Conte zijn voorlopige EK-selectie bekend maakte, raakte ook bekend dat hij helemaal vrijgesproken werd van eventuele betrokkenheid in het grote omkoopdossier in het Italiaanse voetbal. Zo’n 50 beschuldigden worden voor de rechtbank gedaagd en moeten zich op 6 december melden voor de eerste zitting in Cremona, waar het dossier vier jaar geleden geopend werd. Conte’s naam viel omdat toenmalig tweedeklassewedstrijd AlbinoLeffe-Siena van 29 mei 2011 verdacht was, nadat bekend geraakte dat de spelers van Siena de zege aan de thuisploeg schonk, die daarmee de play-offs voor degradatie vermeden. Conte die toen trainer was van Siena, zou daar als trainer op zijn minst van op de hoogte geweest zijn. In eerste instantie werd hij door het sportief gerecht vier maanden geschorst, toen hij trainer van Juventus was.

Voor de rechtbank eiste de procureur zes maanden voorwaardelijk, plus 8000 euro boete. De rechter sprak de bondscoach over heel de lijn vrij, bij gebrek aan bewijzen. Dat Conte nalatig zou geweest zijn door op de hoogte te zijn van het voornemen van de spelers, en het niet meegedeeld te hebben, achtte hij niet bewezen.Andere bekende namen, zoals ex-international Beppe Signori, huidig Laziospeler Stefano Mauri, en Cristiano Doni, ex-aanvoerder Atalanta Bergamo, moeten straks wel voor de rechter verschijnen.

Na het EK vertrekt Conte naar Chelsea, waar hij trainer wordt. Eind volgende week wil de Italiaanse bond zijn opvolger aanduiden. Drie kandidaten komen nog in aanmerking: Gianni De Biasi (59), die Albanië voor het eerst voor een groot toernooi kwalificeerde en straks aanwezig is op het EK, Vincenzo Montella (41), ex-spits van AS Roma en bezig aan een succesvolle carrière als trainer (afgelopen seizoen bij Sampdoria), en Gienpiero Ventura (68), afgelopen seizoen de oudste trainer in de Serie A bij Torino, en eind contract.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier