Oliver Kahn: ‘Voor Bayern is diversiteit een dagelijkse realiteit’

Oliver Kahn: 'Continuïteit blijft een succesfactor van Bayern München.' © BELGAIMAGE

Oud-doelman Oliver Kahn wordt begin 2022 de opvolger van Karl-Heinz Rummenigge als voorzitter van Bayern München.

Dit interview komt uit Raimundo, het nieuwe e-magazine van Sport/Voetbalmagazine.

Inlooptijd kreeg de 86-voudig Duits international voldoende in Beieren, want in januari 2020 begon Oliver Kahn aan zijn vijfjarig contract als bestuurslid. Daarin was voorzien dat hij het mandaat van Karl-Heinz Rummenigge zou opnemen na twee jaar. King Kahn, acht keer Duits kampioen en zesmaal Duits bekerwinnaar, was door zijn présence een angst voor vele aanvallers. Nadien was hij tien jaar lang tv-analist voor de ZDF.

Tijdens een interview in Kicker vier jaar geleden zei je dat voetbal altijd de spiegel is van maatschappelijke ontwikkelingen. Waar moeten we ons dan aan verwachten, als we aan de rol van sociale media, diversiteit, racisme of homofobie denken?

Oliver Kahn: ‘Bayern München was en is nog altijd een kosmopolitische en tolerante club, die dat gevoel altijd opnieuw naar buiten brengt met initiatieven zoals ‘Rood tegen Racisme’. Onze profkern brengt spelers uit drie continenten en elf landen samen. Wij zijn een thuis voor iedereen, ongeacht afkomst, geslacht, godsdienst of seksuele geaardheid. Iedereen die tot de familie behoort, weet dit. We zijn er trots op dat racisme, homofobie, discriminatie en haat bij ons geen plaats krijgen. Voor Bayern is diversiteit een dagelijkse realiteit.’

Meer vrouwen

Aan de top van de Bundesligaclubs staan enkel mannen. Is voetbal dan een foto van de samenleving?

Kahn: ‘Onze gemeenschap staat verder en veranderde sterk. Ons publiek werd al heel divers. Het zou goed zijn als er meer vrouwelijke leidersfiguren zouden komen.’

Zal Bayern München door corona spelers verliezen? Is de situatie nu anders dan het voorjaar van 2018, toen Robert Lewandowski naar Real Madrid wilde maar niet mocht?

Kahn: ‘In principe denken we er niet aan om onze toppers te verkopen. Continuïteit in onze groep blijft een succesfactor van Bayern München. Maar we leven niet meer in een voetbalparadijs, waar melk en honing onbeperkt vloeit.’

We leven niet meer in een voetbalparadijs, waar melk en honing onbeperkt vloeit.’

Oliver Kahn

Naast David Alaba kunnen de routiniers Javi Martínez en Jérôme Boateng straks gratis vertrekken. Hoe moet de club hierop strategisch reageren zodat er in de toekomst een som overblijft?

Kahn: ‘Door corona staan alle clubs voor een grote uitdaging. Door de moeilijke economische omstandigheden zullen we slim en efficiënt moeten handelen. Maar ik heb het volste vertrouwen in sportief directeur Hasan Salihamidzic en zijn team.’

Aantrekkingskracht

Ben je een moedige of een voorzichtige investeerder?

Kahn: ‘Ik neem graag berekende risico’s.’

Heel concreet: is na de aanwerving van Dayot Upamecano de investeringspot op?

Kahn: ‘ Upamecano is door het nakende afscheid van Alaba een heel belangrijke transfer, om defensief verder goed gewapend te zijn.’

Upamecano was de beste verdediger van RB Leipzig. Zet jij straks de jarenlange strategie verder van Bayern München: de voornaamste titelconcurrenten verzwakken?

Kahn: ‘We versterken ons met de profielen die we nodig hebben. Daar gaat heel wat screening en scouting aan vooraf. Het idee om een rechtstreekse tegenstander te verzwakken met een transfer komt in dat proces helemaal niet voor. Geen enkele speler wordt gedwongen om naar Bayern te gaan. Wij hebben gewoon een heel grote aantrekkingskracht, in de Bundesliga en ook in het buitenland.’

Door Karlheinz Wild

ZIJDELINGS: Carnaval in Keulen

Horst Heldt, de algemeen directeur van FC Köln, en trainer Markus Gisdol zijn vrienden en bovendien ook buren. Maar een paar weken geleden kwam het tot een pijnlijk gesprek: Heldt vertelde Gisdol dat de ploeg zich onder zijn leiding niet verder ontwikkelde. Te vaak ook werd er van systeem veranderd. En de hiaten achteraan vielen niet te overzien. Zeker niet nadat Sebastiaan Bornauw met een blessure uitviel. Aanvallend zorgde de van Club Brugge gehuurde Emmanuel Dennis evenmin voor een meerwaarde. De Nigeriaan zit intussen op de bank.

Toch mocht Gisdol, in november 2019 aangetrokken, na dit slecht rapport van Heldt nog even blijven. Maar het voetbal bleef steriel. De club staat op dit moment zestiende, een plaats waarmee je barragewedstrijden moet spelen tegen de nummer drie uit de 2. Bundesliga. Zondag speelt FC Köln tegen de nummer vijftien, Mainz 05. Als er niet gewonnen wordt, zal Gisdol dat niet overleven.

FC Köln is van oudsher een haard van onrust. De geschiedenis van de club wordt gekenmerkt door tal van gekke beslissingen. Zoals dat lijkt te horen in een stad die carnaval op een zeer intense manier viert. Zo stuurde de op dat moment in tweede klasse spelende club in mei 2019 zijn trainer Markus Anfang op drie speeldagen van het einde van de competitie de laan uit terwijl de titel voor het grijpen lag en de promotie een zekerheid was.

Zo is het constant herbeginnen aan de boorden van de Rijn. Met bestuurders die in het verleden vaak vechtend met elkaar over de straat rolden en met een trainerskerkhof dat indrukwekkende vormen aanneemt: toen Markus Gisdol werd aangetrokken was hij de twaalfde trainer in negen jaar.

Door Jacques Sys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier