Onderzoek naar PSG-voorzitter Al-Khelaïfi voor gesjoemel met tv-rechten

Nasser al-Khelaifi © Belga Image

Het Zwitserse gerecht heeft een onderzoek geopend naar Nasser Al-Khelaïfi, de voorzitter van de Franse topclub Paris Saint-Germain, en Jérôme Valcke, de voormalige secretaris-generaal van Wereldvoetbalbond FIFA.

De speurders verdenken beide mannen van gesjoemel bij de verkoop van tv-rechten voor het WK voetbal. Al-Khalaifi is ook directeur van het Qatarese mediabedrijf beIN Media.

Valcke zou volgens het gerecht ‘voordelen’ ontvangen hebben van Al-Khelaïfi in verband met de verkoop van tv-rechten voor de wereldkampioenschappen van 2026 en 2030. Een ‘business man’, van wie de identiteit niet bekend is, zou Valcke dan weer steekpenningen gegeven hebben voor de toernooien van 2018, 2022, 2026 en 2030.

Jérôme Valcke
Jérôme Valcke© Reuters

Het Zwitserse gerecht liet weten Valcke als een verdachte te hebben ondervraagd. Daarnaast vonden er huiszoekingen plaats in Frankrijk, Griekenland, Italië en Spanje. In Parijs vielen de speurders binnen in de burelen van de Qatarese televisiezender BeIN Sports, onderdeel van beIN Media.

Valcke kreeg eerder in 2017, in een andere zaak, een schorsing van twaalf jaar van de Ethische Commissie van de FIFA. De Fransman werd beschuldigd van zwendel met WK-tickets en uitzendrechten voor het WK van 2014. Ook zou hij bewijsmateriaal vernietigd hebben. De Beroepscommissie van de Wereldvoetbalbond bracht de schorsing nadien terug naar tien jaar, maar Valcke tekende opnieuw beroep aan bij het Internationaal Sporttriunaal (TAS).