‘Ontslag van Andre Villas-Boas is schandelijk’

© Belga

Vanuit verschillende hoeken in Engeland komt er kritiek op het ontslag van de Portugese coach André Villas-Boas bij Chelsea.

De voorzitter van de Premier League Managersvereniging vindt het ontslag schandelijk en vindt ook dat de Portugees niet genoeg tijd kreeg. “Je achtste trainer moeten zoeken in negen jaar is schandelijk,” zegt voorzitter Richard Bevan. “Het is duidelijk dat, ondanks een onbeperkte geldstroom, Chelsea er niet in geslaagd is om een succesvolle voetbalclub te worden,” zei Bevan aan de BBC-radio.

Bevan had na het ontslag al contact met André Villas-Boas (AVB). “Hij is erg triest, teleurgesteld en gefrustreerd maar denkt aan de club, haar fans en zijn opvolger Roberto Di Matteo. Hij wenste hem het beste voor het resterende seizoen.”

Genadeloze reputatie

Verder hekelt Richard Bevan Chelsea-eigenaar Roman Abramovich’ genadeloze reputatie wat betreft het ontslagen van trainers. Volgens hem ligt dat gedrag aan de oorzaak van AVB’s aanvaringen met sterspelers (zoals Frank Lampard red.) die zijn negen maanden durende aanstelling bij de Londense Blues ondermijnden. Hij verduidelijkt: “Spelers moeten weten dat de coach z’n strategie en baan niet op het spel staan en dat hij met een duidelijke opdracht gekomen is. Anders wordt het moeilijk om je filosofie over te brengen en een team op te bouwen.”

Avram Grant Een van AVB’s voorgangers was Avram Grant. Volgens hem is AVB ten prooi gevallen aan de Rus zijn ambitie: “Zijn (Abramovich red.) ambitie is om de beste in Europa te zijn. Voor een club als Chelsea volstaat één Champions League-finale niet,” vertelt Grant op de BBC-radio. “Hij geeft je alles wat je nodig hebt en zegt je je job te doen. Hij houdt heel erg veel van voetbal en heeft erg veel geld uitgegeven om de beste te zijn. Avram Grant werd de laan uitgestuurd nadat John Terry de laatste penalty miste in de Champions League-finale in 2008.

Ferguson – Redknapp “Die jongen stond al een tijdje onder flinke druk,” zegt Manchester United-manager Alex Ferguson over AVB’s ontslag aan de BBC. “Om dit vak echt te leren heb je tijd nodig. AVB heeft bij Porto laten zien waartoe hij in staat is. Chelsea was op dit moment een te grote opgave.”

“Bijzonder spijtig voor Andre dat hij zijn baan verliest. Dat gun je niemand,” klinkt het bij Tottenham Hotspur-coach Harry Redknapp. “Hij gaat zeker terugkomen, dit is niet het einde van zijn carrière. André heeft nog vele jaren te gaan,” klinkt het hoopvol (SB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier