Peter t'Kint

Onze man in Rusland: ‘Het valt te begrijpen dat spelers liever niet op een plateau verschijnen’

Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De laatste updates over de Rode Duivels van onze reporter in Rusland.

Match day – 2 voor de Rode Duivels die vanochtend trainden mét Thomas Vermaelen in een blauw hesje en dat is de eerste keer sinds hun aankomst hier in Sotchi. Alleszins dat we het zagen, want ook gisteren op hun vrije dag oefenden een aantal Rode Duivels. Als een dezer dagen – morgen normaal – Vincent Kompany volgens plan ook zijn opwachting maakt, is de groep volledig.

Vermaelen in de basis tegen Engeland – laat staan zaterdag tegen Tunesië – zal wat snel zijn. Tenslotte dateert zijn laatste optreden in La Liga al van 13 mei en dat is vijf weken geleden. Dan staat Kompany, die een deel van de oefencampagne meemaakte inclusief oefenwedstrijden, veel verder. Risico’s zal hij niet nemen, maar ga er maar vanuit dat hij de wedstrijd tegen zijn Engeland absoluut niet zal willen missen.

Vanochtend was Thomas Meunier één van de twee Duivels (de ander was Youri Tielemans) die met de pers praatten. Naarmate de wedstrijd dichterbij komt duiken ook wat meer internationale media op. Fox Sports was hier, wat Fransen, een Mexicaan…

Opvallend: de cool waarmee Tielemans alles benaderde. Hij weet, als jongste Duivel, dat hij één van de speerpunten van de nieuwe generatie zal zijn. Zeker nu straks, aan het einde van dit tornooi, een aantal jongens hun afscheid gaan aankondigen. Dembélé opperde het gisteren al even tijdens een van zijn schaarse mediaoptredens (‘Niks staat vast, maar vraag het me na het tornooi nog eens’) en misschien doet Fellaini iets gelijkaardigs.

Dan komt Tielemans, inmiddels ervaring opdoend bij AS Monaco, duidelijk in aanmerking voor een overname van een centrale rol, naast Kevin De Bruyne. Zijn troeven: veel meer verticaliteit in zijn voetbal dat bijvoorbeeld een Dembélé. En een afstandsschot. Zijn nadeel nu nog: irregulariteit, normaal op die leeftijd op dat niveau.

Meunier had het vanochtend nog maar eens over de ambities van deze generatie, die scherp staat, een groot groepsgevoel heeft en klaar is om ver te gaan. ‘Dit en volgend tornooi wordt primordiaal’, aldus de rechtsachter, op wiens lijf de 3-4-3 geschreven lijkt. Een ideaal systeem, vindt de rechtsachter van PSG, als de tegenstander met een spits speelt. De Tunesiërs doen dat, de Engelsen straks ook. Wat daarna volgt, zien we nog wel, maar als de Duivels straks twee aanvallers tegenover zich krijgen, moeten ze naar een verdediging met vier, aldus de Belg.

Sociale media

Gisteren schrokken we van de impact die het interview met Meunier in Sport/Voetbalmagazine had op de sociale media. Dit is wat hij zei: ‘… Nu weg gaan bij PSG zou me opzadelen met het gevoel dat bepaalde dingen niet zijn afgewerkt. Als ik vertrek, wil ik kunnen zeggen: ik heb gedaan wat moest, en heb er goed gewerkt. Alles gewonnen.. Dus zeg ik nu: waarom niet nog een paar jaar Parijs?…’

Maar alles hing/hangt uiteraard af van de plannen van Tüchel, de nieuwe coach die de ambitie van de Parijzenaars (het winnen van de Champions League) moet waarmaken. Het ging viraal, zijn woorden. Een en ander leidde tot titels als ‘Meunier zet Tuchel het mes op de keel’, of ‘Alert, Meunier wil weg bij PSG’, etc..

Het is om die rust te bewaren, dat Roberto Martínez niet wil dat zijn spelers hier over hun ploeg praten. Geen opschudding, geen uit de hand gelopen interpretaties uit tweede hand, derde hand, of slechte vertalingen, wat dan ook.

In het Franse kamp weten ze er alles van. Toen Antoine Griezmann nog geen duidelijkheid had verschaft over zijn langer verblijf bij Atlético en voor de pers werd gebracht, eiste de perschef dat elke vraag in het Frans werd gesteld. Een Spanjaard, die de taal niet sprak, wendde zich tot google translate op zijn telefoon. Een en ander leidde tot grote hilariteit, ook bij Griezmann.

Soms snappen we dat spelers liever niet op een plateau verschijnen…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier